nieuws

Blackstone lanceert pan-Europees stadsdistributiefonds

Beleggingen

Vermogensbeheerder Blackstone heeft het pan-Europese vastgoedfonds Mileway gelanceerd voor stadsdistributie. Hoofdvestiging van het bedrijf wordt Amsterdam.

Blackstone lanceert pan-Europees stadsdistributiefonds

Het nieuwe bedrijf bezit duizend logistieke objecten die geschikt zijn voor  leveringen tot aan de voordeur, in vakjargon ‘last mile delivery’ genoemd. De objecten zijn de afgelopen jaren aangekocht door verschillende vastgoedfondsen onder beheer van Blackstone. De totale waarde bedraagt circa 8 miljard euro.

De portefeuille van Mileway beslaat 9 miljoen vierkante meter en ligt hoofdzakelijk in en rond de grote steden in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland en Scandinavië. Mileway is ook in toenemende mate in Zuid-Europa actief. Tachtig procent van de portefeuille ligt echter in het VK, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Zo beschikt de nieuwe vastgoedfirma in Amsterdam  over 400.000 m2, verdeeld over 40 objecten en in Rotterdam over 41 logistieke panden met een totaal oppervlakte van 300.000 m2. Het bedrijf, dat 150 medewerkers telt, streeft naar verdere groei in bestaande en nieuwe markten.

Directie

Emmanuel Van der Stichele is benoemd tot ceo van Mileway. Hij was voorheen fondsmanager van het Goodman European Logistics Fund, een van de grootste niet-genoteerde logistieke vastgoedfondsen van Europa met een portefeuille van 3,5 miljard euro. Dominiek Van Oost neemt de functie op zich van chief operating officer (coo) en  Thomas ten Bokum begint op 1 oktober als hoofd investeringen en portfolio management.

Van der Stichele: ‘Door de  groei van het webwinkelen en de verstedelijking is er toenemende behoefte aan betere en snellere logistieke oplossingen. Mileway is de belangrijkste toegangspoort voor steden. Wij zijn uitstekend gepositioneerd om de levertijden van bedrijven te verkorten, hun klantenbasis en marktaandeel te vergroten en te verbreden.’

Lange termijn

James Seppala, hoofd Real Estate Europe bij Blackstone: ‘Mileway vormt de volgende logische stap in onze Europese  lange termijn strategie voor logistiek vastgoed. Als het grootste vastgoedbedrijf van Europa voor ‘last mile logistics’ zal Mileway een antwoord bieden aan de groeiende vraag naar e-commerce gerelateerd logistiek vastgoed, dat snelle leveringen voor kleine en grote bedrijven faciliteert.’

De Amerikaanse vermogensbeheerder is een van de grootste logistiek vastgoedbeleggers ter wereld, met operaties in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Logicor

Niet ondenkbaar evenwel is dat  Blackstone dit nieuwe logistiek vastgoed bedrijf verder wil uitbreiden en over een paar jaar gaat doorverkopen aan institutionele investeerders. Die tactiek is typisch voor durfinvesteerders, die vaak panden kopen waaraan een relatief hoog investeringsrisico zit. Het vastgoed wordt een aantal jaren in bezit gehouden en vervolgens met winst doorverkocht.

Eerder deed Blackstone iets overeenkomstigs met logistiek vastgoed ontwikkelaar Logicor. De investeringsmaatschappij verzamelde de panden, bracht ze onder in Logicor en verkocht het in 2017 vervolgens aan het Chinese staatsinvesteringsfonds China Investment Corporation (CIC), voor 12,3 miljard euro.

Grootse vastgoedvermogensbeheerder

Met dik 200 miljard euro onder beheer is Blackstone ’s werelds grootste vastgoedvermogensbeheerder. Recentelijk deed het Amerikaanse bedrijf ook een bod op de Canadese moedermaatschappij van de Nederlandse kantorenbelegger Merin.

Reageer op dit artikel