nieuws

Blackstone brengt bod uit op moederbedrijf Merin

Beleggingen

Blackstone brengt bod uit op moederbedrijf Merin

De Amerikaanse vermogensbeheerder Blackstone heeft een bod uitgebracht op het Canadese Dream Global Reit, moederbedrijf van het Nederlandse Merin.

Dat blijkt uit een persbericht van Dream Global. De Canadse reit wordt door Blackstone overgenomen voor 6,2 miljard Canadese dollar (4,2 miljard euro), staat in een overeenkomst op hoofdlijnen. De portefeuille van Dream Global omvat meer dan tweehonderd kantoren en bedrijfsruimten in meer dan honderd steden in West-Europa. Een aanzienlijk deel bevindt zich in Nederland en staat onder beheer van Merin.

Het overnamebod weerspiegelt een premie van 18,5 procent ten opzichte van de beurswaarde van 13 september en een plus van 9,1 procent vergeleken met de net asset value (Epra) per 30 juni 2019.

‘Deze transactie markeert het hoogtepunt van de enorme groei die Dream Global heeft gerealiseerd sinds de beursintroductie van 2011. In een tijd waarin de West-Europese onroerendgoedmarkt steeds concurrerender wordt, biedt deze transactie toegevoegde waarde voor houders van certificaten’, zegt Detlef Bierbaum, chairman van de board of trustees van Dream Global.

Kracht van platform

‘Na voltooiing van de transactie zal Dream Global zijn aandelenmarktkapitalisatie bijna hebben verachtvoudigd. Met een jaarlijks totaal rendement van 15 procent voor de participanten overtreffen we de Canadese en Europese reit-benchmarks met 60 procent. Daarmee concurreren we wereldwijd met de beste beheerde private equity-fondsen en pensioenfondsen’, vervolgt Bierbaum.

‘De aankondiging van vandaag kan worden toegeschreven aan de hoogwaardige vastgoedportfolio van Dream Global in belangrijke markten in West-Europa en de kracht van ons platform voor vastgoedbeheer, zoals blijkt uit onze sterke relaties met huurders, partners en geldschieters’,  zegt Jane Gavan, president en chief executive officer van Dream Global.

James Seppala, hoofd van Blackstone Real Estate Europe: ‘We zijn verheugd om Dream Global te verwerven, een hoogwaardige en gediversifieerde portefeuille van kantoor- en logistieke activa in West-Europa, die de afgelopen acht jaar door Dream is gecreëerd. Deze transactie is een opwindende kans voor Blackstone om zijn bestaande kantoor- en logistieke portefeuilles uit te breiden in enkele van de grootste en belangrijkste markten in de regio.’

Verdrievoudigd

Dream Global Reit nam Merin in 2017 over voor 622,1 miljoen euro. Verkopers waren TPG Real Estate, TPG Sixth Street Partners en Patron Capital Partners. De Brits-Amerikaanse verkopers hadden de waarde van de portefeuille in vijf jaar bijna verdrievoudigd. Het platform was in hun bezit gekomen door de overname van het toenmalige Uni-Invest.

Vastgoedmarkt heeft Roel de Weerd om een reactie gevraagd. De managing director van Merin verwijst naar het persbericht.

Reageer op dit artikel