nieuws

Belgische krant neemt Breevast onder de loep

Beleggingen

Belgische krant neemt Breevast onder de loep

De handel en wandel van Breevast in Brussel blijft de redactie van de Belgische zakenkrant De Tijd bezighouden.

Nog geen week nadat De Tijd een bericht van Quote oppikte over een geschil tussen Breevast en de Belgische fiscus, besteedt de zakenkrant aandacht aan de verkoop van het Rijksadministratief Centrum (RAC). Volgens De Tijd had de federale overheid geen middelen en procedures om grote vastgoedprojecten op een efficiënte manier te beheren. Breevast was de facto monopolist en kon een te hoge huurprijs rekenen voor het hoofdkantoor van de federale politie in het RAC. Dat zou de belastingbetaler tientallen miljoenen euro’s hebben gekost. Eerder wekten transacties van Breevast al de belangstelling van de Belgische justitie.

‘Geijkte procedures’

Tegenover persbureau Belga bestrijdt Breevast het verhaal van De Tijd. ‘Zowel de aankoop als de verkoop en de verhuur van het Rijksadministratief Centrum (RAC) in Brussel zijn destijds in alle transparantie volgens de geijkte procedures verlopen’, aldus de Nederlandse vastgoedonderneming. Zo won de joint venture met Immobel een door de Regie der Gebouwen georganiseerde verkooptender. Bovendien was er ook concurrentie voor de verhuur van het gebouw: niet alleen de federale politie, maar ook de Europese Gemeenschap was geïnteresseerd.

‘In overeenkomst met gesloten contracten’

‘Het mag dus duidelijk zijn dat zowel de verkoop- als de huisvestingstender volgens de transparante procedures verliepen, waarbij er meerdere partijen in de race waren om de tender te winnen’, stelt Henk Brouwer, directeur van Breevast. De Nederlandse vastgoedonderneming was destijds voor 60 procent eigenaar van het RAC. De overige 40 procent was in handen van de Belgische ontwikkelaar Immobel. Ook de herontwikkeling van het RAC voor de federale politie gebeurde volgens het Nederlandse vastgoedbedrijf ‘geheel in overeenkomst met de gesloten contracten met de Regie der Gebouwen’.

Reageer op dit artikel