nieuws

Wat bracht winkelcentrum Oosterpoort in Nijkerk op?

Beleggingen

Wat bracht winkelcentrum Oosterpoort in Nijkerk op?
Gerard van den Tweel voor winkelcentrum Oosterpoort in Nijkerk

Supermarktondernemer Gerard van den Tweel heeft via Konst Exploitatie Maatschappij het winkelcentrum Oosterpoort in Nijkerk gekocht.

Dat blijkt uit de akte van levering. De aankoop omvat ongeveer 5.500 m2 verhuurbaar vloeroppervlak winkelruimte en een parkeergarage met 327 plaatsen. In het winkelcentrum huizen onder meer een C&A van ongeveer 1.000 m2 en een Jumbo van ruim boven de 2.000 m2. De verkoper is Aprisco Vastgoed in Assen en de prijs bedroeg 14.000.000 euro.

Verkoper Aprisco is de ontwikkelaar van het project en had het in portefeuille sinds de oplevering in oktober 2015. Eerder in 2019 nam de Van den Tweel Groep ook al het winkelcentrum Paasbos en de commerciële winkelruimten aan de Brede Beek in Nijkerk van Aprisco over, waarmee de vastgoedbelangen van Aprisco in Nijkerk nu volledig zijn afgestoten.

Persoonlijke emotie

‘Toen duidelijk werd dat Aprisco afscheid wilde nemen van haar vastgoedportefeuille in Nijkerk, ben ik gaan nadenken over de overnamemogelijkheden’, zegt eigenaar/algemeen directeur, Gerard van den Tweel. ‘De aankoop van de Oosterpoort heeft voor mij ook een persoonlijke emotie. Dit winkelcentrum is namelijk gebouwd op de Vetkamp (hoek Molenplein), waar ik ben geboren en waar ik in de oude eierhal winkelcentrum De Oosterpoort opende in 1976.’

Van den Tweel verkocht de eierhal en zijn andere panden op de locaties Vetkamp en Molenplein in 1995 aan Aprisco. ‘Daar heb ik nooit spijt van gehad. Deze ontwikkelaar heeft daar namelijk een prachtig project neergezet. Ondanks alle problemen en tegenslagen die er zijn geweest rondom de nieuwbouwplannen, waardoor de realisatie van de Oosterpoort maar liefst 20 jaar op zich moest laten wachten. Het Molenplein en omgeving is echt een sieraad geworden voor de binnenstad van Nijkerk. Ik ben er dan ook trots op om daarvan weer de eigenaar te zijn.’

Behoorlijke leegstand

Met de aankopen breken er voor voor Van den Tweel geen rustige tijden aan. Vooral sinds de crisisjaren heeft Nijkerk behoorlijke leegstand en dat heeft zijn weerslag heeft op het imago van de binnenstad. Toch is de Nijkerkse ondernemer niet pessimistisch. ‘Ik zie zeker kansen en mogelijkheden om het winkelgebied een flinke boost te geven. Met meer dan vijftig jaar ervaring als ondernemer heb ik goede ideeën over welke mix van winkels een binnenstad nodig heeft.’

‘Deze stad waarin ik ben opgegroeid en met mijn bedrijf groot ben geworden gaat mij bovendien aan het hart. Ik zie mijn aankopen dan ook vooral als het investeren in een stad die het verdient om weer snel een bruisend en met aantrekkelijke winkels gevuld centrum te krijgen. Daarvoor ga ik in elk geval mijn best doen. Ik vind het belangrijk in overleg met de gemeente, de ondernemers en de consument een goede invulling te geven aan het centrum.’

Albert Heijn

De Van den Tweel Groep is één van de grote familiebedrijven in Midden-Nederland met ongeveer 1.800 medewerkers. De groep exploiteert Albert Heijn-supermarkten in Nijkerk, Voorthuizen, Woudenberg, Bennekom, Kortenhoef en Diemen, vijf slijterijen en een drogisterij. Verder behoren tot de groep een winkelcentrum op de Duitse grens en een koffiegroothandel in Enschede, een horecagroep en een vastgoedtak. Ook in Zuid-Amerika en in China is de Van den Tweel Groep actief met retail.

Reageer op dit artikel