nieuws

Aanvangsrendementen logistiek vastgoed gekrompen

Beleggingen

De Nederlandse logistieke vastgoedmarkt heeft een sterk eerste halfjaar gedraaid. De aanvangsrendementen voor topkwaliteit dc’s daalden met tien basispunten tot een historisch dieptepunt van 4,2 procent.

Aanvangsrendementen logistiek vastgoed gekrompen

Dat blijkt uit  de jongste cijfers van internationaal adviseur JLL over de ontwikkeling van de logistieke vastgoedmarkt in Nederland. Verwachting is dat de prime yields op het huidige niveau stabiliseren. Verdere flinke krimp wordt in ieder geval niet voorzien.

De gebruikersmarkt bleef ook in de eerste jaarhelft sterk presteren. De opname ligt met 1,46 miljoen m2 zelfs iets hoger dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. De leegstand is met 3,4 procent op hetzelfde historisch lage niveau als een jaar geleden.

Op steeds meer locaties wordt bovendien huurgroei gemeld. Van de toplocaties in ons land zijn Venray (50 euro per meter) Venlo (53 euro) , Rotterdam Maasvlakte (55 euro), Moerdijk (55 euro),  Waalwijk (55 euro)  en Tilburg (56 euro) het goedkoopst. Het meest moeten huurders neertellen op Schiphol (85 euro), Rotterdam Distripark (70 euro),  Haven Amsterdam (65 euro) en in Eindhoven (60 euro).

Ondanks de beperkte keuze kunnen gebruikers volgens JLL nog altijd geschikte ruimte vinden. Dat is ofwel op maat gebouwd naar de wens van de gebruiker of speculatief neergezet. Momenteel  is er een piek in de bouw van logistieke projecten. Meer dan de helft van deze bouwprojecten heeft echter al een gebruiker gevonden, schrijft JLL. ‘De nieuwe centra zullen het aanbod voor gebruikers vergroten, maar misschien ook de leegstand vergroten.’

Met bijna 590 miljoen euro aan afgeronde beleggingstransacties verliep het tweede kwartaal ijzersterk.  Het investeringsvolume van 790  miljoen in de eerste jaarhelft ligt zelfs hoger dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. De grote vraag naar logistieke vastgoed wordt vooral gedreven door buitenlandse beleggers, waarbij Patrizia en Blackstone  in het tweede kwartaal tot de actiefste beleggers behoorden.

De vooruitzichten voor de logistieke vastgoedmarkt blijven positief , meent JLL. De onderzoekers gaan uit van een sterk economisch momentum  – ondanks de potentiële brexit – dat een stevig fundament legt onder de logistieke gebruikersmarkt.

Reageer op dit artikel