nieuws

‘Roep om onteigening is puur populisme’

Beleggingen

De roep van bewoners en politici in Duitse steden om huurwoningen te onteigenen in de strijd tegen de fors oplopende huren is volgens bestuurder Sabine Barthauer van vastgoedfinancier Deutsche Hypo populistisch en weinig productief.

‘Roep om onteigening is puur populisme’

Sinds begin dit jaar borrelt de de onvrede onder huurders in Duitse steden flink. Met name in Berlijn, waar 85 procent van de woningvoorraad bestaat uit huurwoningen, nemen de protesten tegen huurverhogingen in de afgelopen jaren flink toe. Er werden eerder dit jaar zelf 77.000 handtekeningen opgehaald voor een referendum met als centrale vraag of de lokale overheid de vrijheid moet krijgen om woningen van particuliere beleggers te onteigenen. Zover is het nog lang niet, maar het linkse stadsbestuur kwam al wel met een andere maatregelen. De huren worden in de Duitse hoofdstad vanaf 2020 voor vijf jaar bevroren. 

‘Populistisch debat’

In de aanloop naar de vastgoedbeurs Expo Real, volgende maand in München, erkent Barthauer dat huurprijzen in Duitsland de afgelopen jaren snel zijn gestegen en dat er hierdoor een tekort is aan betaalbare woningen in steden en stedelijke gebieden. ‘Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. Desalniettemin ben ik ontzet dat dit probleem wordt geconfronteerd met een populistisch debat over onteigeningen. Het is een fatale fout om te geloven dat er meer woonruimte ontstaat wanneer grote woningbedrijven hun onroerend goed onteigenen. De reden voor het woningtekort is simpelweg dat in stedelijke gebieden, die steeds meer naar binnen trekken, onvoldoende constructie is en wordt uitgevoerd.’

‘Plannings- en goedkeuringsprocedures’

Het tekort aan nieuwbouw wordt volgens haar veroorzaakt door langdurige plannings- en goedkeuringsprocedures, zeer uitgebreide bouwvoorschriften volgens internationale normen en een bouwsector die aan zijn capaciteitslimieten werkt. ‘Zo worden de jaarlijkse doelstellingen voor het aanbieden van betaalbare woningen verre van gehaald. Oproep tot onteigeningen is puur populisme. Het is niet de manier om problemen op te lossen.’

Reageer op dit artikel