nieuws

‘Primark kan armpje drukken met verhuurders’

Beleggingen

‘Primark kan armpje drukken met verhuurders’
Taco de Groot, ceo Vastned

Primark is als grote huurder sterk genoeg voor een krachtmeting met beleggers in zijn streven naar verlaging van huisvestingskosten.

Dat zegt Taco de Groot, ceo van Vastned, in een reactie op het bericht dat Primark lagere huren wil. De Ierse budgetmodeketen wil zijn huisvestingskosten in lijn brengen met die van concurrenten, die hun huren wisten te verlagen via insolventieprocedures.

‘Laten we wel wezen: alle retailers kijken naar elkaar. Dus een lagere huur vragen is het goed recht van Primark. Te weinig vragen is luiheid’, zegt De Groot.

Naar elkaar toe kruipen

Of en in hoeverre Primark zijn zin gaat krijgen is volgens De Groot afhankelijk van de locatie. ‘Voor een pand op een heel goede locatie zeg je nee, omdat je als belegger een sterke positie hebt. Primark kan bijvoorbeeld het Damrak niet verlaten zonder groot omzetverlies. Maar als eigenaar van een pand op een mindere locatie zoals in Tilburg heb je minder te zeggen.’

De Groot vindt Primark een partij om serieus rekening mee te houden bij heronderhandelingen over de hoogte van de huur. ‘Het aantal grote huurders is beperkt, ze kunnen dus armpje drukken met verhuurders. Het resultaat zal zijn dat huurder en verhuurder naar elkaar toe kruipen. Ik denk dat eigenaren er wel uitkomen met Primark.’

Hudson’s Bay

Voor beleggers zijn er vervelender dingen denkbaar dan concessies doen aan Primark, denkt De Groot. ‘Het probleem zou veel groter zijn als Hudson’s Bay ermee stopt. Voor de locatie hartje Amsterdam kun je zo een nieuwe invulling vinden, op andere plekken wordt dat veel moeilijker.’

Eerder gaf Syntrus Achmea Real Estate & Finance aan huurverlaging voor Primark niet opportuun te vinden.

Reageer op dit artikel