nieuws

Onderzoek naar prijsopdrijving door beleggers

Beleggingen

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) onderzoekt samen met het Kadaster en de Universiteit van Amsterdam of beleggers prijzen opdrijven, en zo starters op de woningmarkt verdringen.

Onderzoek naar prijsopdrijving door beleggers
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken)

Ollongren schrijft dit in een Kamerbrief in antwoord op vragen van Kamerlid Henk Nijboer (PvdA).  Nijboer vraagt Ollongren of ze kan erkennen dat er sprake is van woningnood in Nederland en of het inmiddels tijd is voor onorthodoxe maatregelen. Dat wil ze niet, zo schrijft amweb, net als Vastgoedmarkt een uitgave van Vakmedianet. Ollongren erkent dat er regionaal grote tekorten zijn en dat met name groepen die minder sterk op de woningmarkt staan, daar last van hebben. Daarmee doelt ze niet per se op starters, zo blijkt uit haar latere beantwoording van de vragen.

Kloof groter

‘Landelijk blijft het aantal starters redelijk stabiel en starters die willen kopen slagen er vaker in dan vroeger om hun verhuiswens te realiseren. Ook zijn koopstarters de afgelopen jaren een minder groot deel van hun inkomen gaan besteden aan woonlasten’, schrijft Ollongren. Desalniettemin ziet ze wel dat kloof tussen de gemiddelde verkoopprijs en de gemiddelde startershypotheek groter wordt.

Sociale koop

Behalve het onderzoek naar de invloed van beleggers laat Ollongren Platform 31 momenteel onderzoeken in hoeverre gemeenten gebruik maken van de bestemmingscategorie sociale koop. Van beide onderzoeken moeten de uitkomsten nog deze zomer bekend worden.

Reageer op dit artikel