nieuws

Negatief sentiment rond retail schrikt beleggers af

Beleggingen

Negatief sentiment rond retail schrikt beleggers af

Het totaal aan beleggingen in winkelvastgoed is in de eerste helft van 2019 gedaald naar 0,9 miljard euro, mede door het negatieve sentiment over de gebruikersmarkt.

Dat blijkt uit een update van JLL voor de sector winkels in Nederland. In het tweede kwartaal lag het transactietotaal weliswaar hoger dan in de voorgaande drie maanden, maar ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018 daalde het totaal met 50 procent.

‘Gedeeltelijk komt dit door de continu negatieve sentimenten op de gebruikersmarkt’, schrijft JLL. Daar komt de geringe verkoopbereidheid bij van bezitters van winkelpanden op de beste locaties in de grootste vijftien steden. ‘Naar deze panden is veel vraag, omdat ze beleggers verzekeren van aanzienlijke huurinkomsten.’

Niettemin signaleert JLL een ‘volle pijplijn’ aan beleggingstransacties. Het totaal aan winkelvastgoedbeleggingen voor 2019 zal uitkomen rond het langetermijngemiddelde van 2 miljard euro. In 2018 was dat nog 2,6 miljard euro, meldde JLL eerder.

Winkelbeleggingsmarkt-2019H1-bron-JLL

Winkelbeleggingsmarkt 2019H1 – bron: JLL

Op de gebruikersmarkt nam de activiteit in het tweede kwartaal toe ten opzichte van het eerste kwartaal, mede door een reeks transacties in The Mall of The Netherlands. Desondanks daalde de opname in de eerste helft van 2019 op jaarbasis licht naar 273.000 m2. De leegstand bleef bedroeg 5,8 procent en JLL verwacht een stabilisatie.

Gebruikersmarkt retail 2019H1 bron JLL

Gebruikersmarkt retail 2019H1 – bron: JLL

Reageer op dit artikel