nieuws

Keuze koopstarter beperkt tot 6 procent aanbod

Beleggingen

Een alleenstaande die op zoek is naar een betaalbare koopwoning heeft met uitzondering van de perifere provincies nog maar een geringe keus, zo blijkt uit onderzoek van hypotheekwinkel De Hypotheker. 

Keuze koopstarter beperkt tot 6 procent aanbod

De Hypotheker berekende het percentuele aandeel woningen van het totale huizenaanbod, waarvoor woningzoekenden (single en tweeverdieners) met een modaal inkomen in aanmerking kunnen komen.

Vooral voor alleenstaanden met een modaal inkomen is het aantal betaalbare woningen zeer gering: slechts zes procent van het complete huizenaanbod. Door de sterk stijgende huizenprijzen in met name de Randstad – Noord-Holland (3 procent), Zuid-Holland (5 procent) en Utrecht (1 procent) – krijgen de single huizenkopers in deze regio’s nauwelijks een voet tussen de deur. In Zeeland, Limburg, Groningen, Friesland en Drenthe hebben alleenstaanden nog een keuze van ruim boven de tien procent.

Meer mogelijkheden

Tweeverdieners met een modaal inkomen hebben meer mogelijkheden om een woning te vinden: vooral provincie Groningen (63 procent) en Friesland (58 procent) zijn positieve uitschieters. In grote steden hebben ook tweeverdieners met modaal inkomen weinig kansen op huizenmarkt: meer diversiteit woningaanbod is cruciaal

Foto's

Reageer op dit artikel