nieuws

JLL: verdere daling yield kantoren in loop 2019

Beleggingen

JLL: verdere daling yield kantoren in loop 2019

Het historisch lage netto aanvangsrendement op Nederlandse kantoren gaat in de tweede helft van 2019 verder omlaag.

Dat voorspelt JLL in zijn update van de sector kantoren in Nederland voor het tweede kwartaal van 2019. Het netto aanvangsrendement op topkantoren bedraagt 3,00 procent. Daar gaat 10 tot 15 basispunten vanaf in de tweede helft van 2019 door zware concurrentie tussen beleggers op de Nederlandse kantorenmarkt.

Het totaal aan beleggingen in kantoren daalde in de eerste helft van 2019 met 39 procent op jaarbasis naar 2 miljard euro, maar dat schrijft JLL toe aan gebrek aan beleggingsproduct. Ondanks recordwaarden zijn eigenaren niet bereid tot verkopen bij gebrek aan mogelijkheden tot herinvesteren.

Huurprijs stijgt 8,6 procent

De gebruikersmarkt zit in de lift. Weliswaar stabiliseerden huren voor topkantoren in het tweede kwartaal, maar de gemiddelde huurprijs steeg met 8,6 procent naar 169 euro per m2. JLL verwacht verdere huurstijgingen door de concurrentie tussen gebruikers om de beste gebouwen.

De ontwikkelpijplijn wordt langzaam langer, maar het grootste deel is al voorverhuurd zodat er weinig nieuw aanbod uit voortkomt. Het aanbod van kantoorruimte daalde met 4 procent naar 9,2 procent. De opname daalde met 2,3 procent op jaarbasis naar 553.000 m2 in de eerste helft van 2019, maar dat is nog altijd 12 procent boven het vijfjarig gemiddelde. Van de opname in de eerste helft van 2019 komt 65 procent op het conto van de vijf grote steden.

Reageer op dit artikel