nieuws

Ivens ook bezorgd om koopwoningmarkt Amsterdam

Beleggingen

Een groter aanbod aan betaalbare (midden)huur woningen is volgens de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (bouwen en wonen) ook gebaat bij een gezonde markt voor koopwoningen in de hoofdstad. 

Ivens ook bezorgd om koopwoningmarkt Amsterdam
wethouder Laurens Ivens

De wethouder zegt dit in een interview met Vastgoedmarkt. Het onderliggende probleem in Amsterdam is volgens Ivens dat starters in toenemende mate zijn aangewezen op een huurwoning. Het percentage koop ligt al jaren rond de 30 procent, ongeveer in lijn moet hoe het er bijvoorbeeld in Rotterdam uit ziet. ‘Alleen zien we in dat Amsterdam binnen dat koopsegment door de gestegen prijzen de betaalbare koopwoningen ook verdwijnen’, aldus Ivens. ‘In de periode 2015-2017 is het sociale koopsegment nagenoeg verdwenen uit de stad. Het middensegment is heel klein geworden en het ziet er naar uit dat dit alleen maar verschraald.’ De recente (bijna) verkoop van een rijtjeswoning in Amsterdam-Zuid, die nog maar kort te koop stond voor 1.450.000 euro, is volgens Ivens exemplarisch voor de groeiende onbetaalbaarheid.

Voorstander noodknop

Meer dan in andere steden zijn aspirant-Amsterdammers volgens de wethouder aangewezen op betaalbare huurwoningen. De lokale 40-40-20 regelgeving, is daarbij vooral gericht om bij de bouw van nieuwbouwwoningen te voorkomen dat er teveel voor het duurste segment wordt gebouwd. Ivens acute zorgen, en de reden dat hij voorstander is van een noodknop, heeft echter vooral betrekking op de voorraad particuliere huurwoningen. Dat zijn er in Amsterdam 40.000, die in de huurcategorie tot 720 euro vallen. ‘We zien dat deze woningen in toenemende mate verhuizen naar het duurdere segment, sneller dan er op dit moment betaalbare huurwoningen bij komen.’

Maatschappelijk belangrijke beroepen

De vraag is wel wat iemand met een gewoon inkomen aan dat aanjagen van dat middenhuursegment wat heeft. Globaal wordt pakweg 720 euro gehanteerd als ondergrens en 1.000 euro als bovengrens, maar bij veel nieuwe projecten zijn de opgeleverde woningen met een huur aan de onderkant van de bandbreedte op de vingers van één hand te tellen en kiezen projectontwikkelaars hoofdzakelijk voor de duurst mogelijke middenhuurwoningen. Ivens herkent die beweging en ziet dat ook als problematisch, want de starters op de woningmarkt met maatschappelijk belangrijke beroepen als onderwijzer en verpleegkundige die ook Amsterdam graag aan zich wil binden, zullen vaak die 1.000 euro huur niet kunnen betalen. ‘Eer je in dat soort beroepen een aardig salaris hebt ben je al een paar jaar verder. Met een hoge huur ben je eigenlijk de zeggenschap over je inkomen al voor een groot deel al kwijt De realiteit is dat je hier op dit moment al blij mag zijn als je als starter een huis voor 1.000 euro kunt huren. Je bent feitelijk pas uit de brand als je iets kunt kopen, vandaar dat ik zo hamer op dat betaalbare koopwoningen.’

Lees het complete interview met Laurens Ivens in de Vastgoedmarkt van oktober. Deze uitgave verschijnt op 18 oktober. 

Reageer op dit artikel