nieuws

Buitenland verdubbelde investeringen in appartementen

Beleggingen

Buitenland verdubbelde investeringen in appartementen

Buitenlandse investeringen in Nederlandse appartementen zijn in 2018 ruim verdubbeld.

Dat blijkt uit het rapport European Multifamily Investment van JLL. De totale investeringen in Nederlandse appartementen stegen in 2018 met 35 procent naar 5,6 miljard euro. Het buitenlandse aandeel in investeringen in Nederlandse appartementen nam toe van 29 procent in 2017 tot 48 procent in 2018. In euro’s betekende dit een stijging van 120 procent.

De acquisitie door Vesteda van 6.979 eenheden voor 1,5 miljard euro was in Nederland de grootste deal van 2018. Buitenlandse overnames kwamen grotendeels op het conto van CBRE Global InvestorsDeutsche Bank en Round Hill Capital, terwijl ook partijen als Heitman, Orange Capital Partners, Capreit en Aedifica actief bleven op de Nederlandse markt.

Toename 162 procent

Internationaal hebben voornamelijk het Verenigd Koninkrijk en Spanje hun positie aanzienlijk versterkt, naast de altijd sterke landen Nederland, Duitsland en Frankrijk als de grootste markten voor investeringen in woningen. In Ierland spelen internationale beleggers in op de huurgroeipotentie die ontstaat als gevolg van een ernstig tekort aan nieuwe woningen.

Het door internationale beleggers geïnvesteerde volume in woningen groeide het afgelopen jaar met 40 procent tot 19 miljard euro op een totaal van 56 miljard euro. Daarmee zorgt internationaal kapitaal voor iets meer dan een derde van het totale beleggingsvolume in Europa.

De meeste grensoverschrijdende investeringen in Europese appartementen zijn afkomstig uit andere Europese landen (51,5 procent). In 2018 is de activiteit van Noord-Amerikaanse investeerders en mondiale fondsen echter aanzienlijk toegenomen. De toename vanuit Noord-Amerika bedroeg 162 procent in een jaar.

Toekomstbestendig

De veranderende demografie en economie zorgen ervoor dat steeds meer beleggers interesse tonen in de zogenaamde ‘living’-sector. Door het aanhoudende woningtekort en de steeds grotere vraag naar huurwoningen door bewoners worden appartementen als een toekomstbestendige investering gezien.

Portefeuille- en platformactiviteit hebben de afgelopen twee jaar gezorgd voor een stijging van de investeringsvolumes, waarbij op de meeste Europese markten de gemiddelde transactiebedragen gestegen zijn.

Reageer op dit artikel