nieuws

Flinke krimp vastgoedinvesteringen in Europa

Beleggingen

De Europese vastgoedbeleggingsmarkten lijken hun glans te verliezen. Het beleggingsvolume in Europa kromp in het tweede kwartaal met 10 procent tot 61,2 miljard euro.

Flinke krimp vastgoedinvesteringen in Europa

Dat blijkt uit cijfers van Real Capital Analytics (RCA).

In heel Europa bedroeg de krimp in het tweede kwartaal 10 procent. Het Europese investeringsvolume kwam uit op 61,2 miljard euro. In het eerste half jaar vielen de investeringen met 15 procent  terug tot 114,2 miljard euro.

In het tweede kwartaal zijn de vastgoedinvesteringen in Nederland met 22 procent gedaald tot 5,581 miljard euro. Over de eerste jaarhelft gemeten, bedroeg de terugval  in Nederland eveneens 22 procent en kwam het volume uit op 8,836 miljard euro.

In het Verenigd Koninkrijk was de krimp in het tweede kwartaal met 46 procent ronduit fors. De analisten van RCA wijten dat aan de brexit-perikelen. In de eerste jaarhelft krompen de Britse vastgoedinvesteringen met 31 procent. De yields in de Londense kantoormarkt zijn sinds 2015 met 50 basispunten gestegen.

Het grootst was de terugval echter buiten de top 10 grootste markten, in de categorie ‘overig Europa’, met maar liefst -90 procent, dat gold zowel voor het tweede kwartaal als voor de eerste jaarhelft.

Tom Leahy, RCA’s Senior Director EMEA Analytics, licht toe: ‘De politieke perikelen rondom de brexit benemen beleggers de lust om te investeren in Brits vastgoed. Zij vertonen in toenemende mate risicomijdend gedrag. Maar ook in de grote Europese markten liepen de transactievolumes terug met uitzondering van Spanje, Italië en Zweden. Investeringen in winkelvastgoed daalden scherp.’

Winkelvastgoed uit de gratie

Beleggers lopen duidelijk met een boog om winkelvastgoed heen, het Europese investeringsvolume in dit segment kromp met 51 procent in de eerste jaarhelft tot 12,6 miljard euro. Gedurende het tweede kwartaal kwamen de winkel vastgoedbeleggingen uit op 6,6 miljard euro, een daling van 46 procent in vergelijking met de overeenkomstige periode in 2018. Het investeringsvolume in de Europese kantoormarkt daalde met 9 procent in de tweede jaarhelft tot 47,7 miljard euro.

In het segment industrieel/logistiek vastgoed noteerde RCA in de eerste jaarhelft een terugval van 16 procent, waardoor het investeringsvolume uitkwam op 12,6 miljard euro. In negen van de tien toonaangevende logistiek/industriële markten in Europa was sprake van krimp. Dat is best opmerkelijk, tot voor kort waren beleggers tuk op logistiek vastgoed. Op jaarbasis krimpen de aanvangsrendementen in de Eurozone nog altijd.

Defensief vastgoed favoriet

Sterk defensieve segmenten zoals appartementen, senioren huisvesting, hotels en zorgvastgoed onttrokken zich aan de malaise. Deze segmenten profiteren volgens Leahy van structurele veranderingen in de markt en tekenen inmiddels voor een derde van alle vastgoedinvesteringen in Europa.

Reageer op dit artikel