nieuws

Duitse belegger optimistisch over logistiek vastgoed

Beleggingen

Duitse vastgoedfondsen zijn optimistisch over de vooruitzichten van logistiek vastgoed voor 2019 en 2020.

Duitse belegger optimistisch over logistiek vastgoed

Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse ratingbureau Scope onder 19 fondsbeheerders in Duitsland. De fondsen baseren hun optimisme vooral op de groei van e-commerce en de wijze waarop het webwinkelen de structuur van de detailhandel verandert.

Hoewel alle fondsen zich positief tonen over de vooruitzichten voor 2019 en 2020 zijn degenen die zich ook bezig houden met projectontwikkeling of  het verstrekken van financieringen en closed-end institutionele vastgoedfondsen (‘Spezial-AIF’s’) het meest optimistisch.

Volgens de betrokken fondsen is Duitsland de meest aantrekkelijke locatie voor investeringen in logistiek vastgoed in Europa. 95 procent bestempelt Duitsland als een ‘aantrekkelijke’ dan wel een ‘zeer aantrekkelijke’ markt. De betreffende partijen zijn voor grootse deel belegd in de eigen thuismarkt. De respondenten roemen de geografische positie van het land, de infrastructuur  en het hoge technische niveau.

Logistieke centra in stedelijke gebieden hebben duidelijk de voorkeur (90 procent), gevolgd door centra voor stadsdistributie (53 procent) en  Europese distributiecentra (47 procent).

Meest risicovol (74 procent) voor logistiek vastgoed achten beleggers de gevaren die kunnen voortvloeien uit de economie zoals oplopende handelsconflicten en een teruglopende economie. Opmerkelijk genoeg noemt 32 procent de complexheid van de moderne magazijninstallaties ook als een risico bij investeringen in logistiek vastgoed.

Echt zwaar zijn de bij het onderzoek betrokken vastgoedfondsen nog niet belegd in logistiek vastgoed. Naar waarde gemeten betreft het slechts 3 procent van de portefeuille. Tweederde van de fondsmanagers geeft echter het logistieke segment  te willen verhogen en 13 procent wil dat zelfs ‘significant’ doen in de komende jaren.

 

 

 

Reageer op dit artikel