nieuws

Zorgen om verkoop Vestiabezit in maatwerkgemeenten

Beleggingen

In de zogeheten maatwerkgemeenten waar de Rotterdamse woningcorporatie Vestia nu nog actief is, nemen de zorgen toe over de voorgenomen verkoop van de sociale huurwoningen in deze plaatsen.

Zorgen om verkoop Vestiabezit in maatwerkgemeenten
Hamit Karakus

Eind mei 2019 zette Vestia ongeveer 10.000 woningen in de etalage. Het gaat om woningen in de zogeheten maatwerkgemeenten: Brielle, Barendrecht, Zuidplas, Pijnacker-Nootdorp, Westland en het Brabantse Bergeijk. De verkoop moet een belangrijke bijdrage leveren aan het financieel herstel van Vestia, dat in 2012 in zware financiële nood kwam door speculatie met rentederivaten. Verder wil Vestia zich gaan concentreren op de verhuur van woningen in haar belangrijkste verzorgingsgebieden: Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer.

Het gaat om 3.800 verhuureenheden in gemeente Westland, ongeveer 2.800 in Zuidplas, 1.600 in Brielle, 1.300 in Pijnacker-Nootdorp, 1.000 in Barendrecht en 440 in Bergeijk.

‘Meerdere woningcorporaties’

Op vragen van Vastgoedmarkt over de verkoopbaarheid van de woningen in een kleine gemeente als Brielle, waar Vestia nagenoeg enige sociale verhuurder is, stelde Vestia-woordvoerder Liesbeth Timmermans eerder: ‘We hebben voor ons vastgoed in Brielle meerdere woningcorporaties aangeschreven. Dit zijn corporaties die daar al lokaal actief zijn en eerder hebben aangegeven mogelijk geïnteresseerd te zijn in het kopen van ons vastgoed. Daarom hebben we er vertrouwen in met één of meer van deze partijen tot afspraken te kunnen komen en concentreren we ons nu eerst op deze corporaties.’

Zorgen over verkoop

Toch leven er in de maatwerkgemeenten zorgen over de verkoop van het Vestia-bezit. Twaalf gemeenten in de regio Rijnmond schreven al eerder een brief aan minister Ollongren over de mogelijke afkalving van het aantal sociale huurwoningen. Volgens de gemeenten dreigt een grootschalige liberalisatie.

Volkshuisvestelijke opgave

De gemeenten vinden een medestander in Hamit Karakus (foto), oud-wethouder in Rotterdam en nu directeur van kennisorganisatie Platform31. Hij is begin 2019 door minister Ollongren aangezocht om mee te denken over ‘volkshuisvestelijke opgave’ voor de maatwerkgemeenten van Vestia. In het Algemeen Dagblad stelt Karakus dat de ‘uitverkoop’ van sociale Vestia-woningen moet stoppen. ‘Het aantal sociale woningen daalt snel, terwijl er juist meer bij moeten komen. De enige wat echt helpt is het verkopen van de Vestia-woningen aan andere corporaties’, zegt Karakus.

Financiële voordelen

Ook hij erkent dat er belangstelling is bij andere corporaties, maar dat zij de overname het lokale bezit niet kunnen dragen. ‘Ze zullen moeten samenwerken’, aldus Karakus die een voorstander is van financiële voordelen voor de overnemende corporaties. Hiervoor zal hij voorstellen doen in het rapport dat hij gaat aanbieden aan de Tweede Kamer. Volgens woordvoerder Timmermans is gelet op de oriënterende gesprekken überhaupt nog niet duidelijk of er nog een bijdrage nodig is.

Reageer op dit artikel