nieuws

Stijging huurprijs vrije sector vlakt af

Beleggingen

De stijging van de huurprijs van woningen in de vrije sector vlakt af ondanks het blijvende tekort.

Stijging huurprijs vrije sector vlakt af

Dat melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoed Management Nederland (VGM NL) in hun marktrapportage Transparantie in de verhuurmarkt.

‘De vraag is nog altijd groter dan het aanbod. Dit tekort aan woningen is de drijfveer achter de prijsstijgingen. Wel zet de trend van 2018 zich door en is de prijsstijging minder dan de voorgaande jaren’, aldus de twee brancheorganisaties.

Huurprijs per m2

De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter van huurwoningen in de vrije sector is in de eerste helft van 2019 opnieuw gestegen. Nieuwe huurders betalen gemiddeld in Nederland 11,58 per vierkante meter. Dat betekent een stijging van 5,4 procent op jaarbasis. De stijging van de absolute huurprijs ten opzichte van een jaar eerder was met 4,4 procent iets minder groot. De gemiddelde transactiehuurprijs bedroeg in de eerste helft van 2019 1.088 euro.

Regionale verschillen blijven groot. Zo lag de gemiddelde vierkante meter transactieprijs in Friesland op 8,50 euro, terwijl deze in Noord-Holland is gestegen tot boven de 16 euro, met name door de invloed van Amsterdam.

In veel steden worden veel woningen aan de voorraad toegevoegd. Maar NVM en VGM NL verwachten een einde van de stroom opgeleverde nieuwbouwwoningen nog voordat het tekort is opgelost.

Kleinere woningen

Ger Jaarsma, voorzitter van makelaarsvereniging NVM vreest bovendien dat de kleinere woningen die nu verrijzen straks minder in trek zullen zijn. ‘Die woningen gaan nu nog als warme broodjes over de toonbank, maar de vraag is voor hoelang. Het aanbod is te eenzijdig en volgens mij ook (te) duur voor wat je krijgt. Op de korte termijn bieden deze appartementen soelaas maar ik vraag me af wat deze woningen op de langere termijn zullen doen.’

Ook maakt scheidend NVM-voorzitter Jaarsma zich zorgen om de woningmarkt als geheel. ‘We zien de plannen opdrogen, onder andere door maatregelen zoals lokale huisvestingsverordeningen. Op de korte termijn is er maar één remedie voor de krapte op de woningmarkt: bijbouwen.’

Eric Verwey, voorzitter van VGM NL: Nu er hier steeds meer sturende regelgeving van kracht wordt, zien we de animo van private partijen om te investeren teruglopen. Een reëel lange termijn rendement op de investering moet niet in het geding komen. Het beperken van de vrije markt zal averechts werken. Er wordt wel eens gedacht dat institutionele beleggers en particuliere verhuurders onderdeel van het probleem zijn maar zij zijn juist een deel van de oplossing.’

Reageer op dit artikel