nieuws

Kroonenberg Groep: ‘Winkelgebied Almere heeft grote potentie’

Beleggingen

Kroonenberg Groep: ‘Winkelgebied Almere heeft grote potentie’

Kroonenberg Groep kocht eind juni 2019 een groot deel van het winkelbezit van Klépierre in Almere. Hoewel Kroonenberg Groep eigenaar is van voetbalclub Almere City FC, was deze stad nog niet op de radar gekomen van de winkelbelegger.

Het eerste contact over de deal werd gelegd tijdens de Mapic in het Zuid-Franse Cannes in 2018. Directeur Capital Markets Lodewijk Buijs van CBRE liet toen aan Lesley Bamberger weten dat de Franse winkelcentrumbelegger Klépierre van zijn complete bezit in Almere af wilde.

Daarvoor heeft Klépierre strategische redenen. De winkels in de onoverdekte Stationsstraat in Almere voldoen niet aan de omschrijving van een winkelcentrum. De panden zijn een erfenis uit de boedel van het in 2014 door Klépierre opgeslokte Corio.

Verrast door de drukte

Lesley Bamberger en zijn rechterhand Paul Bremmer zijn er met een kritische blik gaan kijken. Kroonenberg Groep heeft er geen bezit. Zij waren verrast door de drukte in de Stationsstraat die vanaf Station Almere Centrum in zuidelijke richting naar het Stadhuisplein leidt. Toen zij er later met het complete due dilligence-team terugkeerden, reageerde iedereen enthousiast.

De 65 winkels met een oppervlakte van 22.700 m2 verdeeld over zes blokken liggen voornamelijk aan de rechterzijde van deze straat. De eerste twee blokken liggen aan weerszijde van de uitgang van het station, met leegstaande kantoren (4.500 m2) erboven. Aan de linkerzijde valt ook het volgende blok – met de Primark – binnen de deal.

Een menselijke maat

Kroonenberg Groep was geïnteresseerd in de grote passantenstromen die zich vanaf het station richting stadhuis en terug door de Stationsstraat persen. ‘Vanaf het Stadhuisplein zie je die stroom uiteenvallen en gaan mensen alle kanten op’, zegt Bamberger. De winkels in de Stationsstraat hebben volgens hem ‘een menselijke maat’. Jaarlijks bezoeken ruim tien miljoen mensen het Almeerse centrum.

Het aankoopbedrag van 82 miljoen euro strookt volgens Bamberger met huuropbrengst van de winkels. De kantoren aan weerszijde van de uitgang van het station staan leeg. Wat hij precies met de kantoren wil, weet Bamberger nog niet. ‘We zouden het met onze flex-kantoorformule Unitz waarschijnlijk snel vol kunnen krijgen’, zegt Bamberger.

Investering van 45 miljoen

Het verzoek van CBRE eens te kijken naar de winkelpanden in Almere heeft hem een heel nieuwe blik op Almere opgeleverd. ‘Almere is een groeikern. In 2022 wordt bovendien de Floriade er gehouden. En Prorail investeert de komende jaren 45 miljoen euro in het station. De Stationstraat heeft een enorme potentie.’

Reageer op dit artikel