nieuws

Knot wil einde bevoordeling kopers

Beleggingen

Europese landen moeten streven naar een fiscaal stelsel dat huizenbezit niet bevoordeelt ten opzichte van de huur van een woning, zo heeft DNB-president Klaas Knot aangegeven tijdens een bijeenkomst in Litouwen.

Knot wil einde bevoordeling kopers

Het is niet voor het eerst dat De DNB-president een pleidooi houdt om fiscale voordelen voor eigenwoningbezit, zoals de hypotheekrenteaftrek, tot het verleden te laten behoren. Volgens Knot is het effect van de volatiele huizenmarkten op de financiële stabiliteit en op de macro-economische stabiliteit en prestaties aanzienlijk.

Meest ruimhartige beleid

Knot stipt dit punt al vaker aan, mede omdat Nederland een relatief hoge hypotheekschuld heeft.  Nederland voert volgens de bankpresident het meest ruimhartige beleid van alle Europese landen met een maximale loan to value (LTV) van 100 procent. In het verleden was dit zelfs ruim meer dan 100 procent.

Baltische staat

In Litouwen geldt een een LTV van 85 procent. Verder schafte de Baltische staat in 2009 al de regeling voor hypotheekrenteaftrek af.

Reageer op dit artikel