nieuws

Het ging ook wel eens mis bij Stienstra

Beleggingen

Het ging ook wel eens mis bij Stienstra

De onlangs overleden Henk Stienstra was groot in onroerend goed. Maar qua beleggingen ging het ook wel eens mis.

Stienstra was natuurlijk de koning van het vastgoed in Limburg en ver daar buiten. Naast onroerend goed hield hij zich bezig met beursbeleggingen, maar dat verliep soms minder vlekkeloos. Er werden miljoenverliezen geboekt door mislukte avonturen in het door ruzies geteisterde Opportunity Investment Management en versnellingsbakontwikkelaar Antonov. Ook een glasvezelinvestering van KPNQwest, samen met de voor witwassen veroordeelde zakenpartner Jan-Dirk Paarlberg, liep uit op een kostbaar tranendal.

Stienstra en KPNQuest

KPNQwest was een joint venture van het Nederlandse KPN en het Amerikaanse Qwest. Via de Amsterdamse beurs haalde het bedrijf miljarden op, maar het draaide uit op een echec voor die beleggers. KPNQwest had de – zo bleek snel – onmogelijke ambitie een glasvezelnetwerk in Europa uit te rollen. Om dat voor elkaar te krijgen schakelde het Ebcon in als aannemer. Maar volgens de curator maakte het bedrijf en zijn bestuurders er een potje van. De curator claimt dat de drie bestuurders betrokken of verantwoordelijk zijn voor een reeks onzakelijke transacties, waarbij ze volgens de curator vooral zichzelf spekten.

Het maakte dat Ebcon niet alleen door het klappen van de internetzeepbel (2002 weet u nog?) ineen zeeg. Een financiële injectie van Jan Dirk Paarlberg en het steenrijke Limburgse Quote 500-lid Henk Stienstra van 39 miljoen euro mocht niet meer baten. Door Quote werd de 2,2 miljard schuld die achterbleef – en door de curatoren niet meer terug te halen was – de grootste boekhoudfraude van de Nederlandse geschiedenis genoemd.

Opportunistische investeringsmaatschappij

Investeringsmaatschappij Mercurius van vastgoedbelegger Henk Stienstra controleerde de aandelen in het kleine Belgische beursfonds Opportunity Investment Management (OIM) met 34,3 procent. Eindhovenaar Marius Ritskes was ceo en grootaandeelhouder van van 19,2 procent. Andere grootaandeelhouder is Leo Westermeijer, van de bekende Nederlandse vastgoedfamilie, met 15,6 procent van de aandelen. Er is veel ruzie in het fonds, die ruzie komt in 2012 tot een hoogtepunt. Mercurius zou via U-bochten zijn belang in OIM te laag voorstellen om de verplichting te omzeilen voor een openbaar bod op alle OIM-aandelen.

Volgens Westermeijers advocaat had in 2012 ‘in principe een openbaar overnamebod uitgebracht moeten worden’ door Mercurius. Ritskes is eveneens bestuursvoorzitter bij Antonov, waarvan de beursnotering door beursbedrijf Nyse Euronext werd geschrapt. Maar waar prins Berhard jr wel commissaris was. Leo Westermeijer werd in 2016 aangehouden in verband met faillissementsfraude. Ritskes ging zelfs als adviseur failliet in 2015. In dit laatste faillissement staat nog steeds een vordering van Mercurius aan Ritskes voor elf miljoen euro. Het beursfonds OIM zelf laat op zijn website weten dat het bedrijf opgeheven wordt.

Stienstra en Paarlberg

Henk Stienstra was met zijn beleggingsmaatschappij Mercurius uit Heerlen ook een van de vaste geldschieters van Jan Dirk Paarlberg. Uit het Kadaster blijkt dat Paarlberg in ruil voor een lening voor tien miljoen euro (rond 2006) aan vastgoed in onderpand geeft aan Stienstra. Het gaat om panden in Amstelveen, Amsterdam, Loenen aan de Vecht en Baambrugge. Ook krijgt Stienstra Paarlbergs kasteel in Maarssen in onderpand. Vragen hierover heeft Stienstra nooit willen beantwoorden.

In 2010 krijgt Stienstra als schuldeiser nog eens een hele partij vastgoed in onderpand van Paarlberg, deze keer voor in totaal vijftien miljoen euro. Kantoorpanden, een loods in Amsterdam, een grachtenpand in Den Bosch, de Euromast en een boerderij aan de Woerdense Verlaat. De boerderij is in 2014 voor negen ton door Stienstra verkocht, waarmee Paarlberg weer een klein deel van zijn schuld heeft afgelost. Door panden te verkopen en vastgoed in hypotheek te geven probeert Paarlberg zijn zaken rond te breien, zo vertellen bronnen in het vastgoed.

Nalatenschap

Stienstra laat ondanks af en toe een slechte belegging toch een heel imperium na. Als je alleen al Stienstra Woningen XVI uit het Kadaster trekt kom je op 2086 objecten, een flinke portefeuille. Die laat hij na aan drie dochters na die niet actief zijn in het zakenimperium.

Grootste huisbazen

In de recente ranglijst die de Volkskrant opmaakte over de grootste huisbazen van Nederland eindigen de erven Stienstra in de categorie ‘particuliere woningeigenaren’ op een vierde plaats, achter Aat van Herk, Harry Hilders en de familie Grouwels.

Foto's

Reageer op dit artikel