nieuws

Cees-Jan Pen: ‘Perifere winkelmeters trekken Brabantse centra leeg’

Beleggingen

Fontys-lector Cees-Jan Pen waarschuwt op het platform Stadszaken voor het kannibaliserende effect van de plannen van Brabants gemeenten voor winkels buiten de dorps en stadscentra. 

Cees-Jan Pen: ‘Perifere winkelmeters trekken Brabantse centra leeg’
Cees-Jan Pen

Pen reageert op onderzoek van Omroep Brabant waaruit blijkt dat ook in Noord-Brabant de lege plekken in de winkelstraat in hoog tempo worden ingevuld door horecazaken. Daarmee is volgens de lector Regionale Concurrentiekracht aan Fontys Hogescholen weinig mis. Hij vindt dat centra niet alleen moeten fungeren als winkelgebied, zo geeft hij aan tegenover Stadzaken. ‘Van place to buy naar place to be: wonen, winkelen, horeca en cultuur samengevoegd in één centrum.’ Wel bereikt de toevoeging van horeca volgens Pen spoedig zijn grens en wordt het daarom belangrijk om te kiezen voor compacte en vitale centra.

Oude plannen

Daarbij helpt het volgens hem niet dat veel Brabantse gemeenten nog altijd vasthouden aan oude plannen voor nieuwe winkels buiten de centra voor steden en dorpen. Dat doen ze volgens hem omdat ze bang zijn om verlies te maken omdat de plannen nou eenmaal al ontwikkeld zijn. ‘Je ondermijnt de investeringen die je doet om het centrum op te knappen.  (…) Regio’s moeten verliezen nemen in plaats van maken en ze moeten daar snel mee aan de bak. Er moeten knopen worden doorgehakt. We moeten af van die zachte-heelmeesteraanpak, niet méér, maar juist minder winkels.’

 

Reageer op dit artikel