nieuws

Weinig beweging Epra Europe in mei

Beleggingen

Weinig beweging Epra Europe in mei

De Developed Europe Index bleef relatief stabiel in mei met een kleine daling van 0,17 procent. De YTD-return blijft stand houden met 12,57 procent.

Kijkend naar de sectorprestaties werden de sterkste resultaten geleverd door de residential sector (6,03 procent), industrial/office (4,07 procent) en healthcare (2,51 procent). De slechtst presterende sectoren van de maand waren retail (-9,26 procent), lodging/resorts (-3,74 procent) en self-storage (-3,53 procent).

Voor Reit-prestaties is het positieve rendement van april teruggedraaid, waar een verlies van -4,78 procent geleden werd. Non-Reits deden het beter en waren goed voor een rendement van 5,43 procent. Laatstgenoemde vertegenwoordigen nu bijna 48 procent van de Epra Developed Europe Index, die sterk wordt beïnvloed door de groei van de Duitse en Zweedse markten.

De best presterende landen deze maand waren Oostenrijk (9,34 procent), Finland (7,77 procent) en Duitsland (6,66 procent). De slechtste prestaties van de maand werden door Nederland (-10,77 procent), het Verenigd Koninkrijk (-5,78 procent) en Frankrijk (-2,43 procent) geleverd.

Vanuit bedrijfsperspectief waren het Finse Kojamo (13,99 procent), het Zweedse Hemfosa Fastigheter (12,36 procent) en Klovern B (11,13 procent) de beste presteerders van de maand. De laagvliegers in Europa waren de twee Britse retailspecialisten Capital & Regional (-22,42 procent) en Hammerson (-15,84 procent), alsook RDI Reit (-14,74 procent).

Op dit moment verhandelen de indexleden van de Epra Developed Europe Index met een korting van NAV van 14,4 procent, wat lager is dan de drie jaar gemiddelde korting van negen procent.

Het gewogen gemiddelde van de LTV-waarde voor het Europees beursgenoteerd vastgoed bleef stabiel op 37,13 procent, met meer dan vijftig bedrijven die in de maand mei een bijgewerkte LTV-waarde rapporteerden. De gemiddelde LTV voor Europa over een periode van drie jaar bedroeg 37,02 procent.

Na de verwerving van minderheidsaandelen door Vonovia werd Victoria Park uit de index geschrapt. In juni veranderde F&C Commercial Property Trust de naam naar BMO Commercial Property Trust.

Noord-Amerika

De North America Index is deze maand marginaal gestegen met 0,52 procent. Als gevolg hiervan is de YTD-opbrengst van de index nu 18,38 procent. Het Canadese deel van de index kende een lichtelijk betere prestatie dan de VS met een rendement van 1,29 ten opzichte van 0,48 procent.

De beste presteerders van de maand waren het Canadese Artis Reit (13,37 procent), de in de VS gevestigde zorgspecialist Welltower (10,14 procent) en retailspecialist Pennsylvania Real Estate (9,97 procent).

De slechtste presteerders van de maand waren drie in de VS gevestigde hotel Reits, te weten Ashford Hospitality Trust (-19,06 procent), Pebblebrook Hotel Trust (-14,53 procent) en Park Hotels & Resorts (-13,9 procent).

De regio kende twee voltooide fusies: de Amerikaanse zorgspecialist Omega Healthcare Investors fuseerde met MedEquities Realty Trust, en Cousins Property fuseerde met TIER REIT waardoor laatstgenoemde uit de index werd verwijderd.

Azië

Evenals in Noord-Amerika was het rendement van de Asia Index in mei licht positief met 0,35 procent. De beste prestaties werden geleverd door Japan (4,75 procent) en Australië (2,04 procent). Onderaan vinden we Hong Kong (-5,20 procent) en Singapore (-3,18 procent).

Kijkend naar de prestaties op bedrijfsniveau waren de Australian Stockland Group en Mirvac Group de best presterende bedrijven met respectievelijk 17,51 en 7,07 procent, gevolgd door het Japanse Mitsubishi Estate (6,69 procent). De onderste drie indexleden deze maand waren Wharf Holdings in Hongkong (-11,09 procent), New World Development (-10,94 procent) en Wharf REIC (-10,9 procent).

Quarterly Index Review

Begin juni was een afsluiting van de FTSE Epra Nareit Index-beoordeling. De Developed Europe Index zag de opname van Impact Healthcare Reit (VK) en de uitsluiting van twee leden – Capital & Regional Reit (VK) en Adler Real Estate (Duitsland).

Lar Espana Real Estate (Spanje) kende een sectorverandering van Diversified naar Retail en Regional Reit (VK) van Industrial/Office naar Office. Swiss Prime Site (Zwitserland) veranderde haar investeringsfocus van Non-Rental naar Rental.

Voor Noord-Amerika was er een toevoeging van drie industriële vastgoedspecialisten: Industrial Logistics Properties Trust, Summit Industrial Income en Dream Industrial REIT, alsmede een uitsluiting van Ashford Hospitality Trust.

Bovendien vond één verandering plaats in Developed Asia – de uitsluiting van Henderson Land Development.

Met ingang van deze beoordeling worden Chinese A-aandelen behandeld alszijnde in aanmerking komend voor opname in de Emerging-indexreeks. Dit leidde tot een toevoeging van de A-aandelen van China Vanke en Beijing North Star.

Alle wijzigingen gingen op 24 juni van kracht bij marktopening.

Over de auteur:
Inna Maslova is senior analyst Research and Indices bij Epra in Brussel

Reageer op dit artikel