nieuws

Topbankier Deutsche Bank voor de rechter vanwege Vestia-fraude

Beleggingen

Topbankier Deutsche Bank voor de rechter vanwege Vestia-fraude

Had de Deutsche bank zorgplicht? Niet alleen dat is de vraag in de rechtszaal. Volgens de advocaten van Vestia wist de Deutsche Bank dat de tussenpersonen niet in de haak waren.

Vestia heeft een schadeclaim van 840 miljoen euro ingediend wegens de betrokkenheid van Deutsche Bank bij het ‘derivatendrama’ dat de corporatie in 2012 bijna fataal werd. De derivaten die Deutsche en elf andere banken aan Vestia verkochten, beschermden wel tegen een rentestijging, maar niet tegen een rentedaling. Toen de rente in 2011 maar bleef zakken, raakte Vestia in grote financiële problemen. Zo erg dat het begin 2012 alle Nederlandse corporaties dreigt mee te sleuren in een dramatisch faillissement.

December 2009

Tijdens het proces werd het volgende besproken: Håkan Wohlin topbankier van de Deutsche Bank spreekt Marcel de Vries van Vestia in Londen. De Vries heeft vier suggesties, zo blijkt uit een e-mail die na afloop van de bespreking binnen Deutsche Bank wordt verstuurd. De eerste twee zijn logisch: ‘Hou het bankiersteam bijeen en blijf met nieuwe ideeën komen.’ Maar de andere twee zijn heel apart: ‘Help me in mijn strijd om de toezichthouder geen volledig inzicht in Vestia’s portefeuille te laten krijgen.’ En: ‘Mijn tussenpersoon krijgt minder betaald door Deutsche dan door andere banken.’

Dat was toch een heel vreemd verzoek van De Vries, zegt Vestia-advocaat Rohdri Davies als hij Wohlin tien jaar later de mail voorhoudt in een bedompte rechtszaal van het High Court in Londen. ‘Want een hogere commissie voor een tussenpersoon is toch niet in het belang van Vestia?’ Wohlin: ‘Ik begreep het zo dat De Vries ons waarschuwde dat Fifa (het bedrijf van tussenpersoon Greeven, red.) zich meer voor ons zou inspannen als we een hogere commissie zouden betalen.’ (Bron Volkskrant)

Corrupt zakendoen

Waar het nu over gaat in het High Court is of  Wohlin van de Deutsche Bank zich destijds inspande voor Vestia of dat hij willens en wetens zaken deed met mensen van wie hij kon vermoeden dat ze niet het goede met Vestia voorhadden. Waar eerst de zorgplicht van de bankier centraal stond, lijkt het nu steeds meer te gaan over de personen. Namelijk of de Deutsche Bank kon vermoeden dat ze zaken deden met corrupte personen.

Via financieel tussenpersoon Arjan Greeven verdiende De Vries namelijk jarenlang aan elke derivatendeal die Vestia met Deutsche sloot. Tijdens hun proces bekenden ze dat ook. Greeven deelde de helft van de commissie die hij kreeg met De Vries. En dat liep flink op. Tussen 2005 en 2011 cashte de kasbeheerder naast zijn loon zeker 1,75 miljoen euro aan de deals die hij namens Vestia met de zakenbank sloot. Zowel de Vries als Greeven is voor die fraude vorig jaar in Nederland veroordeeld tot respectievelijk 3 en 2,5 jaar cel. Het hoger beroep loopt nog.

Dom Perignon

Vestia-advocaat Rhodri Davies ondervraagt op 12 juni ex-Deutsche-bankier Håkan Wohlin, die aan het hoofd stond van het team dat de derivaten aan Vestia verkocht. Zijn ploeg trakteerde Greeven en De Vries regelmatig op exclusieve avondjes uit, zoals een bezoek aan de exclusieve nachtclub Boujis in Londen, waar leden van het Britse koninklijk huis zich graag lieten zien. Wohlins medewerker Marcel Liplijn vertelde in een telefoongesprek aan Greevens collega Leroy van Dijk dat ze die avond acht flessen Dom Perignon-champage en drie flessen wodka bestelden. ‘Het was — oh boy — excessief’, zei de bankier. De bank verdiende dan ook goed aan Vestia. Uit het verhoor van Wohlins medewerker Claus Telaar kwam vorige week al naar voren dat die Vestia ‘de kip met de gouden eieren’ noemde. De uitbundige traktaties waren tegen de interne regels van de bank, benadrukt advocaat Davies. Daarin stond dat etentjes en andere uitjes met klanten niet meer dan 140 pond per persoon mochten kosten, om corruptie te vermijden.

Schulden

Vestia heeft jarenlang geprobeerd uit de schulden te komen, maar verkocht haar woningen alleen in combinatie met leningen. Dat lukte maar matig. Nu de leningen niet langer onder water staan, staat de verkoop vrij. De andere woningcorporaties hebben gezucht onder de zogenaamde Vestia heffing. 

Reageer op dit artikel