nieuws

Vooral vraag naar kleinschalige winkelruimtes

Beleggingen

Het aanbod aan winkelruimte neemt af maar er is vooral vraag naar een beperkt aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak, zo blijkt uit cijfers van NVM Business. 

Vooral vraag naar kleinschalige winkelruimtes

Ondanks het faillissement van een aantal grote winkelketens nam het aanbod op de Nederlandse winkelmarkt in het eerste kwartaal van 2019 verder af. Daarbij speelde mee dat veel failliete ketens een doorstart maakten en de winkelvoorraad verder afnam door onder andere herbestemming.

Beschikbare winkelruimte

Het aanbod van beschikbare winkelruimte daalde in het eerste kwartaal van 2019 naar 2,09 miljoen vierkante meter, een afname van 1,6% ten opzichte van een kwartaal eerder. De meeste provincies zagen het beschikbare aanbod verder afnemen. Alleen in Noord-Brabant en Flevoland nam het beschikbare aanbod toe. In Zeeland, Limburg en Friesland bleef het aanbod vrijwel gelijk.

Opname daalt

De opname van winkelruimte bleef duidelijk achter bij de opname van het eerste kwartaal van 2018. In totaal kwam de opname in het eerste kwartaal uit op circa 140.000 vierkante meter tegen 167.500 vierkante meter een jaar eerder. Het aantal transacties lag overigens wel hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar. Er was echter vooral vraag naar kleinschalige winkelruimtes.

Reageer op dit artikel