nieuws

Prologis helpt huurders met personeelsbinding

Beleggingen

Prologis helpt huurders met personeelsbinding
Een mobiele kantine bij een Prologis-project in Venlo.

Dat de vastgoedwereld steeds meer draait om dienstverlening is bekend. Maar Prologis gaat daarin heel ver. Zeker voor de logistieke vastgoedsector, waar services een vrijwel onbekend fenomeen vormen. 

Prologis regelt onder andere shuttlebussen om het personeel van zijn huurders van en naar het werk te brengen, organiseert voetbalwedstrijden, mobiele kantines en biedt zelfs bijscholing. Dat blijkt uit een ‘paper’ van het bedrijf over de interactie tussen arbeid en vastgoed in zijn Europese centra.

‘We zijn een lange termijn belegger, die ook een lange termijn relatie wil aangaan met klanten’, licht Dirk Sosef de motieven toe. ‘We willen inspelen op hun behoeften en oplossingen creëren. Zo hopen we dat onze huurders langer blijven en profileren wij ons ten opzichte van de concurrentie.  Hét vraagstuk momenteel in de logistiek is de beschikbaarheid van arbeid.’

Eigen research

Sosef is Vice President Research & Strategy bij Prologis in Amsterdam. Zover bekend is Prologis de enige gespecialiseerde logistieke vastgoedonderneming in Europa met een eigen onderzoeksteam. Wereldwijd telt de afdeling tien mensen, waarvan twee in Europa.

Gemiddeld werken er volgens berekeningen van Prologis in Europa thans zo’n honderd mensen per 10.000 m2. Maar dat aantal varieert sterk. Zo kunnen in een e-commerce dc tien keer zoveel mensen aan de slag zijn dan in een traditioneel retail distributiecentrum. Het personeelsverloop in de logistieke markt is enorm. In sommige magazijnen houdt de helft van het nieuwe personeel het niet langer uit dan drie maanden. ‘Verontrustende cijfers’, meent Sosef. ‘Het aantrekken van personeel is een. Maar de mensen vervolgens vasthouden is minstens zo’n grote uitdaging’.

Reageer op dit artikel