nieuws

Koopwoning steeds vaker omgekat tot huurwoning

Beleggingen

Koopwoningen worden steeds vaker omgezet in vrij sector huurwoningen, zo meldt RTL Nieuws op basis van een analyse gebaseerd op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Koopwoning steeds vaker omgekat tot huurwoning

Steeds meer investeerders zien brood in het verhuren van door hen aangekochte woningen. In sommige wijken is dat in een jaar tijd zelfs bij 1 op de 10 koopwoningen gebeurd. Om tot die conclusie te komen vergeleek RTL Nieuws wat de functie was van 7,5 miljoen woningen in 2017 en een jaar later.

De grootste verschuiving vond plaats tussen koopwoningen en woningen voor particuliere verhuur (geen corporatie). Bijna 100.000 koopwoningen uit 2017 werden door particulieren in 2018 te huur aangeboden. Omgekeerd gebeurde dat veel minder, waardoor er ruim 27.000 woningen minder beschikbaar waren voor de koopmarkt.

Vaak overboden

Vooral starters vallen door het omkatten van koop- naar huurwoningen buiten de boot omdat ze vaak worden overboden door particuliere beleggers. Stadsgeograaf Cody Hochstenbach (UvA) noemt het tegen RTL Nieuws wrang dat diezelfde starters weer de doelgroep zijn van de investeerders die hen hebben afgetroefd.

Reageer op dit artikel