nieuws

Heimstaden: Verduurzaming naar Zweeds model

Beleggingen

De Zweedse woningbelegger Heimstaden kan bij de verduurzaming van de bijna Nederlandse 10.000 woningen die het onlangs overnam van Round Hill Capital bogen op de ruime ervaring hiermee in eigen land. 

Heimstaden: Verduurzaming naar Zweeds model

CIO Christian Fladeland zegt dit in een exclusief interview dat Vastgoedmarkt met de Deense bestuurder had. Na een eerdere acquisitie in oktober 2018 was Heimstaden eind april 2019 groot nieuws in de sector toen het voor 1,4 miljard euro 9.544 woningen en 12.100 m2 commerciële ruimte in Nederland van de Britse belegger Round Hill Capital overnam.

Global goals

Bij de overname van de portefeuille heeft de Zweeds belegger rekening gehouden met de benodigde investeringen in de woningen, ook met het  oog op het Nederlandse klimaatakoord. Fladeland: ‘We hebben een erg ambitieus mission statement voor verduurzaming waarbij we ons focussen op de global goals van de Verenigde Naties. Deze vormen ook de basis van onze strategische keuzes op het vlak van duurzaamheid en zorgen er ervoor dat duurzaamheid een natuurlijk onderdeel van onze dagelijkse bedrijfsvoering is. We zijn van plan om aanzienlijk te gaan investeren in verduurzaming van de portefeuille. We zijn nog bezig met de uitwerking van dit plan, maar het is zeker een belangrijk speerpunt voor deze portefeuille.’

Milieutechnisch en sociaal

Daarbij stelt Fladeland gebruik te  gaan maken van de ervaring met verduurzaming die al in thuisland Zweden werd opgedaan. ‘Zweden is onze grootste markt en we zijn daar al een aantal jaar op een systematische manier bezig met verduurzaming. We werken er hard aan om onze duurzaamheid te verbeteren zowel in milieutechnische zin als in sociale zin. Vorig jaar hebben we in Zweden de vruchten geplukt van het werk dat we hebben gemaakt van procesoptimalisatie, investeringen in moderne technologie en de digitalisering van de beheerssystemen in onze woningen.

CO2-uitstoot

Het resultaat hier valt volgens de CIO af te meten aan het energieverbruik. Op basis daarvan geeft Fladeland aan dat Heimstaden erin is geslaagd de energiegerelateerde CO2-uitstoot drastisch terug te dringen. ‘Op het vlak van sociale duurzaamheid en gezondheid focussen we ons op de samenwerking met onze huurders waarbij we hen continu informeren en aanmoedigen om maatschappelijke diversiteit te omarmen.’

Veilige woonomgeving

Dit moet er volgens Fladeland  toe leiden dat mensen hun gedrag aanpassen en meer duurzaam denken als het aankomt op het gebruik van energie en water, het omgaan met water en het creëren van een veilige woonomgeving. ‘De ervaring die we hebben met deze manier van werken hebben we gebruikt voor het duurzaamheidsplan dat we ontwikkelen voor de Nederlandse woningen.’

Lees het complete interview in de aankomende Vastgoedmarkt. Deze uitgave verschijnt op vrijdag 17 mei.

Reageer op dit artikel