nieuws

Heimstaden: Dubbele cijfers mogelijk met portefeuille Round Hill

Beleggingen

De Zweedse vastgoedbelegger Heimstaden denkt dat het rendement op haar Nederlandse woningportefeuille kan oplopen tot ‘laag in de dubbele cijfers’.

Heimstaden: Dubbele cijfers mogelijk met portefeuille Round Hill
Christian Fladeland

CIO Christian Fladeland zegt dit in een exclusief interview dat Vastgoedmarkt met de Deense bestuurder had. Na een eerdere acquisitie in oktober 2018 was Heimstaden eind april 2019 groot nieuws in de sector toen het voor 1,4 miljard euro 9.544 woningen en 12.100 m2 commerciële ruimte in Nederland van de Britse belegger Round Hill Capital overnam.

Core beleggers

Dat Round Hill ‘eruit stapte’ omdat de rendementen niet bevredigend zouden zijn, doet volgens Fladeland geen afbreuk aan de gekochte woningportefeuille. ‘Rendementen zijn aantrekkelijk als je de risico’s daarin meeneemt. Tegelijkertijd kan ik begrijpen dat het momenteel lastig is om value-add of offensieve rendementsdoelstellingen te onderbouwen in de huidige markt. Investeerders die naar op zoek zijn, leggen het af tegen ‘core’ beleggers.’

Lage rentestand

De CIO spreekt de verwachting uit dat het aanvangsrendement met de inflatie zal toenemen. ‘Gelet op de lage rentestand zullen we waarschijnlijk ook wel profiteren van het hefboomeffect. Hoe het rendement uitpakt zal afhangen van hoe agressief we ons investeringsprogramm voor verduurzaming van de portfolio gaan doorvoeren. Maar een ROI hoog in de enkele tot laag in de dubbele cijfers na leverage is de bandbreedte waarop we koersen in onze scenario’s.’

Nieuwe regulering

Daarbij stelt Fladeland, anders dan veel klagende Nederlandse vastgoedbeleggers, weinig last te hebben van actuele regulering van middenhuurwoningen in steeds meer gemeenten. ‘De portefeuille bestaat voor het grootste deel uit gereguleerde huurwoningen en we hebben geen erg agressieve liberalisatie van gereguleerde huurwoningen ingecalculeerd. Dus zien wij niet direct dat deze portfolio in het bijzonder wordt geraakt door mogelijke nieuwe regulering voor middenhuurwoningen.’

Lees het complete interview in de aankomende Vastgoedmarkt. Deze uitgave verschijnt op  vrijdag 17 mei. 

Reageer op dit artikel