nieuws

Blue Building Institute verwacht doorbraak ‘High Performance Buildings’

Beleggingen

Gedwongen door nieuwe regelgeving uit Brussel zullen institutionele beleggers steeds vaker investeren in gebouwen die een gezonde, duurzame woon- en/of werkomgeving bieden.

Blue Building Institute verwacht doorbraak ‘High Performance Buildings’

Volgens Alexandra Jurgens-Boot, algemeen directeur van het Blue Building Institute (BBI) in Amsterdam, staat Europa aan de vooravond van een doorbraak.

Kijk niet alleen naar het financiële rendement, maar neem op een transparante en controleerbare manier ook de sociale en ecologische impact mee in je investeringsbeslissing. Dat was dit voorjaar in een notendop de boodschap van het Europese Parlement aan institutionele beleggers als banken, pensioenfondsen en verzekeraars.

‘Nieuwe regelgeving dwingt de financiële sector om te investeren in duurzame, circulaire, gezonde gebouwen, waarin het welbevinden van de gebruikers centraal staat’, zegt Alexandra Jurgens-Boot, directeur van het Blue Building Institute (BBI). ‘Er is al veel regelgeving om de energiebesparing en circulariteit te bevorderen en er staat nog veel meer op stapel. Maar dit besluit van het Europees Parlement kan weleens het tipping point zijn om te komen tot een nieuwe invulling van de gebouwde omgeving binnen Europa.’

BBI

BBI is een mede door Jurgens-Boot in 2015 opgerichte stichting, gefinancierd door (internationale) partners uit de vastgoedsector, toeleveringsindustrie en NGO’s. Jurgens – Boot is advocaat en publicist op het gebied van vastgoedrecht en energierecht. Door de jaren heen heeft ze uitgebreide kennis verworven binnen beide rechtsgebieden.

Jurgens-Boot: ‘Doel van BBI is positieve impact te creëren op de dagelijkse gezondheid van mensen, via de gebouwen waarin we 90 procent van ons leven doorbrengen. We willen dat doen door het ontwerp, de financiering en het beheer van de gebouwde omgeving te verbeteren en door industriepartners, non-profitsector en de financiële wereld op basis van sociale impact met elkaar te verbinden.’

High Performance Buildings

Centraal in de BBI-filosofie staan zogeheten ‘high performance buildings’ (HPB’s). Dat zijn  gebouwen die niet alleen hoog scoren in termen van energieperformance en duurzaamheid, maar ook zodanig zijn gebouwd dat de menselijke gebruiker er optimaal in kan presteren. ‘Dat mes snijdt aan twee kanten’, zegt Jurgens-Boot. ‘Niet alleen de gebruikers profiteren ervan, ook de beleggers. Want ‘HPB’s leveren aantoonbaar extra rendement op’.

Zij verwijst hierbij naar een onderzoek door vastgoedadviseur Stok uit San Francisco, gebaseerd op 400 onderliggende rapporten. Daaruit blijkt dat dergelijke beleggingen over een periode van tien jaar tenminste 3 procent meer rendement genereren dan reguliere gebouwen, oplopend tot 9 à 10 procent. De Europese versie van het rapport werd in maart tijdens de Mipim op uitnodiging van BBI door Stok gepresenteerd in Cannes aan de Europese vastgoedsector.

Reageer op dit artikel