nieuws

Wonen en horeca botsen in Rotterdam-Centrum

Beleggingen

Rotterdam wil meer woningen in hartje stad maar horeca-ondernemers op het Stadhuisplein komen alvast in verzet.

Wonen en horeca botsen in Rotterdam-Centrum
Stadhuisplein, Rotterdam. Foto: Google Maps

Steen des aanstoots voor de horeca-ondernemers is het nieuwe bestemmingsplan Lijnbaankwartier-Coolsingel dat op 1 februari 2018 door de toenmalige gemeenteraad van Rotterdam is vastgesteld. Het plangebied ligt in het centrum van Rotterdam en wordt ruwweg begrensd door het Weena, de Schiekade, het spoor, het Haagseveer, het Rodezand, de Blaak, de Karel Doormanstraat, het Schouwburgplein, de Mauritsweg en het Kruisplein. Het project Forum is buiten het plangebied gelaten.

Meer bewoners

Een van de majeure veranderingen in het bestemmingsplan is het het schrappen van het maximaal aantal woningen, ooit ingesteld met het oog op de luchtkwaliteit in de Maasstad. Met het eindigen van de beperking wordt een diepgekoesterde wens bij de lokale politiek werkelijkheid om meer bewoners naar de binnenstad te trekken. Ook een nieuw project als Nº 75 Coolsingel, waar 113 luxe koop- en huurappartementen moeten verrijzen, past binnen dat nieuwe bestemmingsplan.

218 studentenwoningen

Horeca-ondernemers op het Stadhuisplein, een populair uitgaanscentrum in Rotterdam, zien de bui echter al hangen en hebben bij de Raad van State bezwaar aangetekend tegen het nieuwe bestemmingsplan. Het nieuwe plan houdt namelijk geen rekening met de geluidsnormen. Dat probleem kwam al voren toe eind 2017 aan de overzijde van het Stadhuisplein onder de naam Hermes City Plaza 218 studentenwoningen in oude kantoorruimte werden geopend, zonder dat er sprake was deugdelijke geluidsisolatie.

Akoestische deskundigen

Het nieuwe bestemmingsplan maakt het mogelijk dat ook op andere plekken in het uitgaansgebied woningen worden gerealiseerd, zelfs boven de horecazaken. Twee betrokken horeca-ondernemers, de Skihut en Coconuts, huurden daarom akoestische deskundigen in die vaststelden dat de horeca-zaken hun zaken nooit dusdanig kunnen isoleren dat ze aan de geluidsnormen voldoen.

Voorlopige vergunning

De ondernemers vrezen een toekomstige sluiting op grond van de geluidsnormen en zien het bewijs daarvoor in het feit dat ze recent slecht een nieuwe (voorlopige) exploitatievergunning voor een jaar kregen. Volgens Tanya Hoogwerf, raadslid van de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam ‘is er echt wel iets aan de hand’. Ze onderschrijft het belang van het creëren van nieuwe woningen, maar het is volgens haar ook belangrijk om als een gemeente een ‘betrouwbare partner’ voor de horeca-ondernemers te blijven.

‘Geen conspiracy’

Burgemeester Aboutaleb doet berichtgeving in NRC Handelsblad dat de gemeente bewust zou aansturen op het terugdringen van de nachthoreca op het Stadhuisplein af als een fabeltje. ‘Wij hebben noch de wil, noch de wens om horeca-ondernemingen te sluiten. Dat we een tijdelijke vergunning hebben afgegeven bewijst dat, want we hadden er ook voor kunnen kiezen om geen vergunning af te geven. Er is geen conspiracy. Vergunningen als deze worden ambtshalve afgegeven. In dit geval zitten we tussen een oud en nieuw bestemmingsplan in, wat de enige reden is dat er een voorlopige vergunning van een jaar is afgegeven.’

De burgemeester zegde toe te gaan onderzoeken hoe binnen het nieuwe bestemmingsplan de benodigde geluidswerende maatregelen kunnen worden getroffen.

Reageer op dit artikel