nieuws

Waardegroei Amsterdamse kantoren grootste wereldwijd

Beleggingen

Kantoren in Amsterdam zijn in het eerste kwartaal van 2019 met 31 procent in waarde gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Waardegroei Amsterdamse kantoren grootste wereldwijd

Dat meldt JLL op basis van zijn publicatie Global Market Perspective. Wereldwijd toont Amsterdam de sterkste waardestijging. Snel stijgende huren en een daling van de aanvangsrendementen stuwen de waardegroei.

Op de ranglijst van JLL wordt de Nederlandse hoofdstad gevolgd door Madrid, Frankfurt, Singapore en Boston. Daar ligt de waardegroei tussen 15 en 20 procent. Amsterdam toonde in het vorige kwartaal al de sterkste waardegroei voor kantoren, maar het verschil met andere wereldsteden was toen een stuk kleiner.

De aantrekkingskracht van Amsterdam is groot, zegt Sven Bertens, head of Research & Strategy bij JLL. ‘Kantoren zijn er relatief goedkoop ten opzichte van kantoren in steden als Londen en Parijs. De talentvolle beroepsbevolking zorgt voor een goed vestigingsklimaat. Grote bedrijven zoeken daarom naar kantoorruimte in Amsterdam, maar er is maar heel weinig ruimte beschikbaar. De huurprijzen zijn daardoor sterk gestegen.’

Om de schaarste op de Amsterdamse kantorenmarkt te bestrijden, wil de gemeente in de komende vier jaar 500.000 m2 aan kantoorruimte erbij. ‘Het is belangrijk dat we ons niet blindstaren op een bepaald aantal vierkante meters’, waarschuwt Bertens. ‘Gezond beleid richt zich op het opvangen van pieken in de vraag, en een lagere uitgifte wanneer de conjunctuur over zijn piek heen is. Anders bouwen we voor de leegstand.’

Reageer op dit artikel