nieuws

‘Tweederde kantoren niet duurzaam’ – hoe zit dat?

Beleggingen

Van alle kantoren in Nederland voldoet maar 37 procent aan de plicht van minimaal energielabel C die in 2023 van kracht wordt. Dreigt sluiting voor de overige 63 procent?

‘Tweederde kantoren niet duurzaam’ – hoe zit dat?
Berkenweg 7 Amersfoort

Een groot deel van de Nederlandse kantoren is niet klaar voor de komende aanscherping van de milieu-eisen. Vanaf 1 januari 2023 moet een kantoor minimaal energielabel C hebben. Van de 67.500 kantoorpanden hebben er 25.000 minimaal dat label. Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 19 april naar buiten bracht.

De overige 63 procent die niet aan de eisen voldoet bestaat grotendeels uit kantoren zonder label. Het gaat om ruim 42.500 kantoorpanden. Daarvan hebben er ongeveer 12.000 label D, E, F of G. De meerderheid –  ruim 30.000 kantoren – heeft helemaal geen label.

De vraag is hoe groot het aandeel is van kantoren met minimaal de energieprestatie van label C in de totale voorraad. Een indruk daarvan ontstaat uit een schatting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) uit 2016, die de RVO tegelijk met zijn cijfers naar buiten bracht. Het EIB raamde het aandeel van de kantoren met D, E, F of G destijds op 53 procent van de totale voorraad van 67.500 kantoren.

Sindsdien zijn er kantoorpanden verduurzaamd. Bij een schatting volgens dezelfde methode zou nu dus een lager aandeel niet-duurzame kantoren voor de hand liggen.

Verlichting

De cijfers van het EIB sluiten aan op een onderzoek door Vastgoedmarkt in 2018 naar energielabels van kantoren. Bij dat onderzoek werden geen panden maar vierkante meters geteld. Bijna de helft van de Nederlandse kantorenvoorraad mag in zijn huidige staat niet meer worden gebruikt, wanneer in 2023 minimaal label C verplicht is. Het gaat om 44 procent en dat komt overeen met 34,6 miljoen vierkante meter te verduurzamen kantoorruimte. Elf miljoen m2 kan toe toe met modernere tl’s, voor nog eens 21 miljoen m2 is ledverlichting nodig.

Reageer op dit artikel