nieuws

Inrev: Trek in vastgoed niet te stillen

Beleggingen

In 2018 is wereldwijd 161,7 miljard euro opgehaald voor vastgoedinvesteringen, een nieuw record. Dat blijkt uit onderzoek van Inrev, de Europese brancheorganisatie voor niet beurs-genoteerd vastgoed, en zusterorganisaties in Amerika en Azië.

Inrev: Trek in vastgoed niet te stillen

De onderzoeksresultaten werden woensdag 3 april 2019 gepresenteerd in Venetië, waar Inrev zijn jaarcongres houdt.

Blijkens het Capital Raising Survey 2019 is meer dan de helft (85,1 miljard euro) al daadwerkelijk geïnvesteerd in vastgoed. Van de 203 bij het onderzoek betrokken vastgoedvermogensbeheerders verwacht ruim zeventig procent dat de opgaande lijn van de afgelopen jaren ook in de toekomst zal worden voortgezet.

In haar perspresentatie stelde Henri Vuong, Inrev’s directeur Research en Markinformatie, dat institutionele beleggers groot vertrouwen hebben in vastgoed, ook voor de lange termijn. Dit ondanks het laatcyclische karakter van de markt, waarvoor al drie jaar gewaarschuwd wordt,  en de steeds grotere uitdagingen om geschikte vastgoedbeleggingen te vinden. Doorslaggevend voor de al tien jaar durende opgaande lijn is de aanhoudend lage rente en de minieme inflatie. Zij verwacht geen noemenswaardige rentestijgingen dit jaar in Europa. ‘Mocht de cyclus tot een einde komen, dan zal dat niet komen door een renteschok, maar door een onverwachte externe oorzaak.’

Volgens het onderzoek is 154,8 miljard euro van het opgehaalde kapitaal bestemd voor beleggingen in niet-genoteerd vastgoed. In 2017 was dat 152 miljard. Het meeste geld – 69,4 miljard oftewel 44,8 procent – is bestemd voor de Europese vastgoedmarkt, een derde voor de Amerikaanse en 22,5 miljard wordt gestoken in de regio Azië/Pacific. Het resterende deel vindt zijn weg naar wereldwijde strategieën en Zuid-Amerika.

Heil in eigen markt

Europese vastgoedvermogensbeheerders willen 81 procent van het nieuwe kapitaal investeren in vehikels met een Europese strategie, acht procent in wereldwijde strategieën, 7,9 procent in de Amerikaanse markt en slechts 2,7 procent in Azië/Pacific. De vastgoedvermogensbeheerders uit laatst genoemde regio willen bijna driekwart in de eigen regio beleggen. Met 66,2 procent zien de Amerikaanse beleggers het minste heil in de eigen markt.

Inrev introduceert Europese Asset Level Index

Inrev introduceert Europese Asset Level Index

Ruim 45 procent van het opgehaalde kapitaal voor niet-genoteerd vastgoed is bestemd voor fondsen, terwijl 21,4 procent naar beleggingen voor separate rekening gaat. Opvallend is volgens Vuong de hernieuwde aantrekkingskracht van financieringsfondsen. Deze vehikels waren in 2018 goed voor 13,8 procent van het kapitaal, een stevige stijging vergeleken met de 8,1 procent van 2017. Joint-ventures en clubdeals zijn goed voor 9,7  procent.  Volgens Inrev weerspiegelt deze verdeling het nog altijd  groeiende productenscala binnen de niet-genoteerde sector.

Reageer op dit artikel