nieuws

Stadsdistributiecentra vaak te klein voor beleggers (video)

Beleggingen

Stadsdistributiecentra vaak te klein voor beleggers (video)
Tia van Beek

Een belangrijke hobbel voor het investeren in stadsdistributiecentra is dat er te weinig goede exploitanten zijn van dergelijk vastgoed. Bovendien ontberen de bestaande centra voldoende schaalgrootte.

Dat stelt Tia van Beek, director transactions van internationaal vastgoed vermogensbeheerder Principal Real Estate. Zij was een van de sprekers tijdens het congres ‘Stadslogistiek Van Warehouse naar winkel’, dat op 28 maart werd georganiseerd door Vastgoedmarkt. Het congres vond plaats in de 6.000 m2 omvattende Utrechtse vestiging van City Hub in Lage Weide.

Volgens Van Beek zijn de exploitanten in het algemeen start-ups met een trackrecord van hooguit enkele jaren. ‘In het verleden zijn er wel veel initiatieven geweest, maar dat gebeurde meestal met overheidssteun. Het feit dat er exploitanten op eigen kracht en op eigen initiatief beginnen zoals City Hub is een belangrijke stap in de goede richting.’

Daarnaast miste zij nog altijd voldoende schaalgrootte. ‘Een project moet naast een solide huurder, ook voldoende schaalgrootte hebben om interessant voor ons te zijn. 20 miljoen euro voor een project is toch wel minimaal.’

Principal Real Estate beheert een logistieke vastgoedportefeuille van 7 miljard euro, maar daar zitten nog geen stadsdistributiecentra bij. Van Beek: ‘We zouden graag in stadsdistributiecentra willen investeren, maar dan moet er ook meer zekerheid komen op het gebied van regelgeving. Londen kent bijvoorbeeld al stringente regels voor de bevoorrading van de stad. Daar maken de city hubs al onderdeel uit van de stedelijke ontwikkeling.’

Reageer op dit artikel