nieuws

Spar city: ‘De rek is er nog niet uit’

Beleggingen

Spar city: ‘De rek is er nog niet uit’
John van der Ent

Binnen het veranderende supermarktlandschap is er volgens topman John van der Ent nog ruimte genoeg voor nieuwe vestigingen van het Spar city-concept. Van der Ent zegt in dit een interview met Vastgoedmarkt.

Zeer recent tekende Spar een huurovereenkomst voor een pand in Delft waarin een vestiging volgens het Spar city-concept moet komen. Inmiddels zijn er al 48 city winkels, vooral in de Randstad en Noord-Brabant en Van der Ent verwacht binnen twee jaar naar honderd filialen te groeien. Daarnaast opereert het supermarktconcern met nog vier andere concepten, Spar buurt (ca. 185 winkels), Spar enjoy (op vakantieparken), Spar university en Sparexpres.

Custom made

De rek is er wat het city concept betreft in Nederland volgens Van der Ent (foto) nog niet uit. ‘We hebben geen witte vlekken plan. De uitgangspositie is simpelweg of we actief zijn op een bepaalde locatie en of we daar iets toe te voegen hebben.’ Manager Acquisitie en Vastgoed Christian Koopmans: ‘Elke keer kijken we of we een plekje kunnen maken voor een van onze concepten. Een nieuwe vestiging is altijd custom made, daarom werken we ook veel met lokale makelaars en beleggers.’

Nog dit jaar wil Spar 15 nieuwe city vestigingen te openen. De ruimte om te groeien is er minder bij Spar university. Met negen vestigingen op alle grote campussen zit Spar daar al aardig aan haar taks. Van der Ent beschouwt deze vestigingen ook als een proeftuin. ‘Daar gaat het om het bouwen van een interactieve community, waarbij we bijvoorbeeld ook activiteiten organiseren en studenten betrekken bij de samenstelling van ons assortiment.’

Dagelijks gemak

Een relatief jonge loot aan de Nederlandse Spar-boom zijn de express-winkels. Deze worden gevestigd bij tankstations van Esso en Texaco. De 116e Spar express werd onlangs geopend bij het tankstation van Esso aan de Stadionweg nabij het Feijenoord Stadion. ‘Anders dan bij de traditionele shops bij tankstations, richten wij ons echt op het dagelijkse gemak waarbij je meer kunt krijgen dan een croissantje. Dat hebben we ook een beetje afgekeken uit Engeland, waar je buiten de bebouwde kom veel conveniencepleinen hebt voor automobilisten en waar je naar je werk een ultraverse maaltijd kunt krijgen. Wat dat betreft zijn we een Nederland een beetje aan het opvoeden.’

Reageer op dit artikel