nieuws

Rabobank verwacht minder kantoorbeleggingen

Beleggingen

De beleggingsactiviteit in het segment kantoren zal in Nederland afnemen.

Rabobank verwacht minder kantoorbeleggingen

Dat voorspelt Rabobank in zijn Vastgoedbericht 2019. De bank schrijft de verwachte afname toe aan de sterk opgelopen prijzen en het tekort aan geschikte producten.

Aan de interesse in kantoren als beleggingsproduct ligt het volgens Rabobank niet. ‘Kantoren bieden een relatief stabiel en hoog rendement, zeker in verhouding tot de huidige staatsrente. Bovendien ligt op verschillende locaties huurgroei in het verschiet.’ Maar de beschikbaarheid van hoogwaardig kantoorvastgoed is beperkt. Daarom verleggen steeds meer beleggers hun focus naar secundaire steden.

Waardeontwikkeling minder zeker

De groeiende verschillen in waardevastheid tussen topsteden en overige steden zijn een punt van aandacht. In secundaire steden is de waardeontwikkeling op lange termijn minder zeker dan in grote steden. ‘Bij een neergaande markt zullen gevoeligheden hier sneller bloot komen te liggen.’

Toch ziet de bank ook beleggingskansen buiten de grote kantorenmarkten.  ‘In het algemeen geldt dat kantoren nabij ov-knooppunten en andere voorzieningen het meest kansrijk zijn. Daarnaast zijn multitenantkantoren aantrekkelijk vanwege het lagere risico op verlies van cashflow bij uitval van huurders. Interessant zijn ook hybride gebouwen, die naast kantoorfuncties ook nog diverse wisselende functies integreren.’

Reageer op dit artikel