nieuws

Onderhuur lijkt bespreekbaar voor pandeigenaren Hudson’s Bay

Beleggingen

Huurverlaging voor Hudson’s Bay lijkt een brug te ver voor de eigenaren van de winkelpanden; over onderverhuur lijkt wel te kunnen worden gepraat.

Onderhuur lijkt bespreekbaar voor pandeigenaren Hudson’s Bay
De vestiging in Enschede

Dat Hudson’s Bay het zeer lastig heeft op de Nederlandse markt en zelfs overweegt om er de stekker uit te trekken, in inmiddels out in the open. Dat geldt ook voor de wens bij het warenhuis om met de eigenaren van de winkelpanden waarin het is gevestigd, tot een huurverlaging te komen. Een proces wat overigens ook zichtbaar was in de laatste termijn van de overlevingsstrijd van V & D in 2015 en 2016.

Aantal waarborgen

De pandeigenaren lijken in het geval van Hudson’s Bay op voorhand niet mee te willen werken aan een huurverlaging. ‘We zijn een paar jaar geleden met elkaar een huurovereenkomst overeengekomen’, vertelt directeur commercieel vastgoed Paul Bremmer namens Kroonenberg Groep. Deze vastgoedbelegger heeft de Hudson’s Bay in de Barones in Breda in portefeuille en een vestiging van zusterbedrijf Saks off 5th in Amsterdamse Kalverpassage. ‘In zo’n huurovereenkomst neem je bewust een aantal waarborgen op, onder meer voor de duur van de overeenkomst.’

Ook volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, toentertijd namens de vastgoedbeleggers betrokken bij het vinden van een nieuwe bestemming van de voormalige V & D-panden, zijn er goede huurovereenkomsten tot stand gekomen. Hierbij zijn investeringen van de eigenaren van het vastgoed gedeeltelijk verdisconteerd in de huurprijs en in een garantie van Hudson’s Bay.

Anchor tenants

Managing partner Jeroen Lokerse: ‘De objecten hadden in veel gevallen grote investeringen nodig, nadat er een hele lange tijd niet in de gebouwen was geïnvesteerd. Nu zijn het weer moderne winkels op de belangrijkste plek in veel binnensteden die ook op lange termijn geschikt zijn voor de huisvesting van anchor tenants. Hudson’s Bay heeft of had de potentie om een anchor tenant te zijn.’

Hogere etages

Toch betekent de wens om Hudson’s Bay als huurder te houden aan de huurovereenkomst niet dat de huisbazen niet mee willen denken. ‘Iedereen heeft er baat bij als Hudson’s Bay alsnog een succes wordt. Het huidige negatieve sentiment levert alleen maar slechte media op voor de winkelstraat in zijn geheel’, aldus Bremmer.

Kroonenberg Groep zou onder voorwaarden mee willen werken aan onderverhuur van een deel van de veelal grote panden waarin Hudson’s Bay is gevestigd. Met name op de hogere etages, zou het warenhuis amper klanten trekken. ‘Gerichte onderverhuur zou een oplossing kunnen zijn, zeker als het een toevoeging is.’

Nieuwe business case

Ook Syntrus Achmea Real Estate, dat namens een klant de vestiging in Enschede in portefeuille heeft, is onder voorwaarden altijd bereid om te praten. Woordvoerder Erik van der Struijs: ‘Tegelijkertijd staan wij op het standpunt dat wij fors hebben geïnvesteerd in de winkel om het Hudson’s Bay naar de zin te maken. We willen nu eerst van de huurder horen wat zijn visie is voor de komende jaren: wat wil de huurder gaan doen met de winkel? Pas als we dat verhaal kennen, kunnen we beoordelen of er een nieuwe business case gemaakt kan worden.’

Ook Lokerse ziet de voordelen van een (gedeeltelijke) andere invulling van de HB-panden. ‘Als zij op bepaalde locaties vertrekken zou het fantastisch zijn als één of meerdere huurders de winkel kunnen overnemen. Dat is voor de hele binnenstad belangrijk. Vooraf één grote potentiële huurder uitsluiten is zonde want in Nederland is ruimte voor een warenhuis in het middensegment.’

Reageer op dit artikel