nieuws

Multi is allang geen projectontwikkelaar meer

Beleggingen

Ruim drie decennia lang was Multi één van de belangrijkste en meest gelauwerde vastgoedontwikkelaars van Europa, met Hans van Veggel als drijvende kracht. Maar nu is Multi vooral een ‘service platform’ voor ‘retail real estate assets en property management’. Deel 2.

Multi is allang geen projectontwikkelaar meer
Flight Forum Eindhoven

Inmiddels is Multi allang geen ontwikkelaar van gedurfde winkelcentra meer. In de zin dat er wordt ontwikkeld om het eindproduct te verkopen – en dus niet in eigen portefeuille te houden -, zoals dat decennia lang is gebeurd. En dat decennia lang ‘ontwikkelen’ eindigt definitief met de aanstaande opening van Forum Rotterdam, in het verlengde van wat misschien wel de meest indrukwekkende ontwikkelingsopgave van Multi is geworden: de Koopgoot op het Beursplein in Rotterdam.

De huidige website van Multi geeft dat duidelijk aan: Multi is nu ‘een leidinggevend pan-Europees ‘service platform’ voor ‘retail real estate assets en property management’ van 110 retail assets in heel Europa en Turkije’. Er wordt nog wel ‘ontwikkeld’, maar eigenlijk is het alleen nog herontwikkeling en wat Multi zelf ‘refurbishments’ noemt. De taal is niet meer Nederlands en de top van de onderneming in Amsterdam bestaat vooral uit buitenlanders, gecontroleerd door de snelle Angelsaksische spreadsheet-boys in Londen.

Facts van Multi

Facts van Multi

Die asset portefeuille is overigens nog steeds groot en heeft een omvang van bijna 11 miljard euro, verspreid over een aantal Blackstone-funds. Daarnaast treedt Multi op voor Blackstone-partners en -klanten, zoals Allianz. De onderneming is actief in 14 landen en heeft drie miljoen vierkante meter aan retailvastgoed onder management. Dat komt neer op zo’n 6000 winkels, restaurants en leisure attracties die jaarlijks 400 miljoen bezoekers trekken die goed zijn voor een omzet van 4 miljard euro.

Lees de hele longread over De bewogen geschiedenis van Multi.

Lees het interview met Josip Kardun, de huidige ceo van Multi. 

Dit artikel staat ook in Vastgoedmarkt april 2019.

Reageer op dit artikel