nieuws

Heimstaden is ‘een blijvertje’ op Nederlandse woningmarkt

Beleggingen

De Zweedse vastgoedbelegger Heimstaden heeft niet de portefeuille met bijna 10.000 woningen van Round Hill Capital gekocht om deze weer snel door te verkopen. 

Heimstaden is ‘een blijvertje’ op Nederlandse woningmarkt
Christian Fladeland

CIO Christian Fladeland zegt dit in een exclusief interview dat Vastgoedmarkt met de Deense bestuurder had. Na een eerdere acquisitie in oktober 2018 was Heimstaden eind april 2019 groot nieuws in de sector toen het voor 1,4 miljard euro 9.544 woningen en 12.100 m2 commerciële ruimte in Nederland van de Britse belegger Round Hill Capital overnam.

‘Significant onderaanbod’

Volgens Fladeland heeft de Nederlandse woningmarkt aantrekkelijke kenmerken. ‘De Nederlandse woningmarkt kenmerkt zich door een significant onderaanbod, dat stabiele rendementen tegen een laag risico ondersteunt. Bovendien vinden wij de Nederlandse huurregulering erg transparant. De gereguleerde sector lijkt erg op die in de Nordics. Wij waarderen het defensieve karakter vergeleken bij de vrije huursector, na jaren waarin de huurstijgingen in de laatste sector veel harder gingen dan de koopkrachtontwikkeling.’

‘Global goals’

De CIO verhaalt tegenover Vastgoedmarkt over het forse verduurzamingsprogramma dat Heimstaden op de Nederlandse portofolio wil loslaten. We hebben een erg ambitieus mission statement voor verduurzaming waarbij we ons focussen op de global goals van de Verenigde Naties. (…)We zijn van plan om aanzienlijk te gaan investeren in verduurzaming van de portefeuille. We zijn nog bezig met de uitwerking van dit plan, maar het is zeker een belangrijk speerpunt voor deze portefeuille.’

‘Lange termijn’

Het zorgt er mede voor dat Heimstaden volgens Fladeland een blijvertje is op de Nederlandse woningmarkt ondanks de zorgen die er leven in politiek Den Haag nu een flinke portie voormalige sociale huurwoningen (opnieuw) in buitenlandse handen overgaan. ‘Ja, we zitten er in voor de lange termijn. We zijn een evergreen investeerder die kiest voor geleidelijke investeringen. Daarom treden we ook alleen toe tot nieuwe markten waar we een lange termijn perspectief zien.’

Lees het complete interview in de aankomende Vastgoedmarkt. Deze uitgave verschijnt op  vrijdag 17 mei. 

 

Reageer op dit artikel