nieuws

City Hub wil naar 40 stadsdistributiecentra groeien (video)

Beleggingen

City Hub wil de komende vijf jaar naar een landelijk dekkend netwerk van 40 stadsdistributiecentra. Dat zei CIO Rinse van der Woude tijdens het door Vastgoedmarkt georganiseerde congres over stadsdistributie, dat plaats vond in de nieuwe Utrechtse vestiging van City Hub.

City Hub wil naar 40 stadsdistributiecentra groeien (video)
Rinse van der Woude

Na Roermond, Amsterdam en Den Haag is Utrecht de vierde vestiging van het in 2016 opgerichte logistieke bedrijf. Het 6000 m2 omvattende stadsdistributiecentrum op bedrijventerrein Lage Weide opent 12 april officieel zijn deuren. ‘We willen naar een landelijk dekkend netwerk en hebben daarvoor een 40-tal in locaties in Nederland gedefinieerd’, verklaarde Van der Woude. ‘Onze ambitie is dat vóór 2025 gerealiseerd te hebben.’

Hij was een van de sprekers tijdens het congres ‘Stadslogistiek Van warehouse naar winkel’, dat plaatsvond op 28 maart in de nieuwe City Hub-vestiging op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide.

Steeds vaker worden aan de randen van de stad hubs neergezet om vanuit daar de stad te bevoorraden. Dit gebeurt ook steeds meer met emissieloze voertuigen on zo ook duurzamer te kunnen werken. Welke eisen worden gesteld aan vastgoed, is dit voldoende beschikbaar en is dit de daadwerkelijke oplossing voor de verladers en winkeliers. Van der schetste de ins&outs vanuit de ervaringen met City Hub.

Over de uitdagingen bij het uitrollen van een landelijk netwerk zei Van der Woude: ‘We zijn een jong bedrijf. Om landelijk te kunnen opschalen moet je in elke stad een geschikte logistieke locatie vinden aan de rand van de stad. Dat betekent een hele zoektocht naar beschikbare locaties die voldoen aan het programma van eisen. Minimale omvang is 5.000 m2. Te groot is ook niet goed, want een groot logistiek centrum betekent ook veel verkeersbewegingen en dan bots je al snel met de inpasbaarheid in de omgeving.’

Uitdaging is ook het bijeensprokkelen van de benodigde voorfinanciering voor de gebouwaanpassingen. ‘Hier in Utrecht hebben  we bijvoorbeeld een half miljoen euro gestoken in gebouwaanpassingen. We maken gebruik van huurpanden. Maar er zijn wel verbindingen tussen de aandeelhouders van City Hub en de aandeelhouders achter de de vastgoedlocaties van City Hub. We zijn nu in verschillende steden bezig om posities te verwerven.’

Reageer op dit artikel