nieuws

Adviseur EU-hof: Airbnb is informatiedienst

Beleggingen

 Airbnb levert informatiediensten en moet niet worden gezien als een vastgoedmakelaar.

Adviseur EU-hof: Airbnb is informatiedienst

De digitale bemiddeling bij de huur en verhuur van woningen en kamers die het Amerikaanse bedrijf aanbiedt valt daarom onder de vrijheid van dienstverlening. De overheid mag beperkingen opleggen, bijvoorbeeld om consumenten te beschermen, maar dat moet wel worden gemeld aan de Europese Commissie.

Advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie stelt dat in een advies aan de rechters. Zij volgen dergelijke adviezen veelal.

De zaak werd voorgelegd door een rechter in Parijs nadat het Franse Openbaar Ministerie het Europese hoofdkantoor van Airbnb in Ierland had aangeklaagd op grond van een wet over vastgoedtransacties. Aangezien Airbnb juridisch vanuit Ierland opereert, kan Frankrijk het bedrijf niet zomaar beperkingen opleggen, concludeert Szpunar.

Marriot International

Marriott International kondigde maandag aan  de strijd met Airbnb aan te gaan door ook woningen te gaan verhuren. De hotelketen presenteert volgende maand plannen voor een verhuurdienst van woningen en kamers, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Marriott, dat ook meerdere hotels in Nederland bezit, zou in Europa al een aantal succesvolle tests met een verhuurconcept hebben uitgevoerd. In samenwerking met vastgoedbeheerbedrijven werkt de hotelketen volgens de Amerikaanse zakenkrant aan de uitrol van de dienst.

De opkomst van Airbnb is voor veel traditionele hotels en andere accommodaties een bedreiging. De internetmarkt voor slaapplaatsen kost ze klanten. Bedrijven en overheden waarschuwden eerder al voor Airbnb en soortgelijke platforms. Zij zouden onder meer hun eigen regels bepalen en daarmee oneerlijk concurreren.

Reageer op dit artikel