nieuws

‘Zonder energiebesparing 100 miljard waardeverlies’

Beleggingen

Zonder investeringen in energiebesparing lijden eigenaren van commercieel vastgoed een waardeverlies van negentig tot honderd miljard euro.

‘Zonder energiebesparing 100 miljard waardeverlies’

Dat betoogde Marcel de Boer tijdens de VGME Vastgoedsociëteit op 7 maart in Den Haag. De Boer, managing director van Troostwijk Group en bestuurslid van Rics (Royal Institution of Chartered Surveyors), deed zijn uitspraak op persoonlijke titel.

De totale voorraad commercieel vastgoed in Nederland heeft volgens De Boer een waarde van tweeduizend miljard euro. Een eventueel verlies van negentig tot honderd miljard euro vertegenwoordigt ongeveer vijf procent van die totale waarde.

Vastgoedbezitters kunnen het waardeverlies afwenden met negen tot vijftien miljard aan investeringen in energiebesparing en maatregelen om het milieu te ontzien. Banken kunnen drie tot vijf miljard euro bijdragen met financiering, aldus De Boer. Volgens de managing director van Troostwijk is verzwaring van duurzaamheidseisen een van de structurele ontwikkelingen waar taxateurs rekening mee moeten houden bij de waardering van de waarde van een onderpand.

De EU Energy Performance of Building Directive (EBPD) geeft volgens De Boer een goede indruk van de impact van de maatregelen. Niet alleen moeten alle nieuwe gebouwen straks bijna nul-op-de-meter zijn, ook komen er minimumeisen voor te vervangen onderdelen en grote renovaties. Lidstaten van de Europese Unie krijgen de aanmoediging om verduurzaming te stimuleren met fiscale maatregelen. Adverteren voor verhuur of verkoop mag alleen nog met vermelding van de EPC en de EPC’s moeten aanbevelingen voor verbeteringen bevatten. Ook moeten er regelmatig inspecties plaatsvinden van boilers en airconditioners.

Reageer op dit artikel