nieuws

Vastgoedmarkt toen: Maart 1982

Beleggingen

Vastgoedmarkt toen: Maart 1982
Vastgoedmarkt Toen

Vastgoedmarkt verschijnt sinds 1974. In deze rubriek kijken wij maandelijks terug op transacties en ontwikkelingen die sinds die tijd zijn gemeld.

Maart 1982

-Na ruim twee jaar onderhandelen is door het Post Office Staff Superannuation Fund uit Londen met de Westland/Utrecht Hypotheekbank een overeenkomst gesloten waarbij het Britse fonds voor vijftig procent deelneemt in de financiering van het in aanbouw zijnde hoofdkantoor van de WUH aan de Treublaan in Amsterdam. De investering in het 22.000 m2 grote gebouw zal rond de tachtig miljoen gulden liggen. WUH huurt het geheel voor ongeveer 240 gulden per m2 en houdt de helft van het gebouw in eigendom. Niet benodigde ruimten zullen door de bank worden onderverhuurd. Richard Ellis adviseerde de Britse belegger en zal het project-management en het beheer voeren.

-Er is een principe-overeenkomst bereikt tussen ontwikkelaar Bohemen Groep en Nationale-Nederlanden/Vastgoed over de koop door laatstgenoemde van het te bouwen kantorencomplex van 21.500 m2 plus 350 parkeerplaatsen aan de Binckhorstlaan in Den Haag. Doorgaan van de transactie is afhankelijk van de komst van ingenieursbureau Badger, momenteel gehuisvest aan de Prinses Beatrixlaan. De investering in het gebouw bedraagt rond vijftig miljoen gulden. Nieboer en Van Kuijen treedt op als bemiddelaar tussen belegger en ontwikkelaar.

-Elders aan de Binckhorstlaan gaat Mazda-importeur Autopalace een nieuw onderkomen realiseren. Dit bestaat uit een nieuw magazijn van negen meter hoogte dat inclusief kelder 9.000 m2 groot wordt en een auto-showroom van 5.000 m2 verdeeld over twee verdiepingen. Het wordt gerealiseerd door bouwer NBM en de investering bedraagt circa vijftien miljoen gulden.

-Binnenkort begint ontwikkelaar MBO met de bouw van de tweede fase van het hoofdwinkelcentrum in Veldhoven. Het gaat om 6500 m2 die aansluit op de eerste fase van 9500 m2 die in 1978 werd geopend. Albert Heijn neemt 1500 m2 af, Hema 450 m2 en er komt onder meer een bibliotheek van 1500 m2. De stichtingskosten bedragen dertien miljoen gulden. Dat is exclusief 120 huurwoningen die bij het centrum zullen worden gerealiseerd.

-De subsidiepercentages voor het isoleren van huurwoningen zijn verhoogd van 15 procent tot 25 procent voor de beglazing en van 25 procent tot 30 procent voor overige voorzieningen , zoals isoleren van daken, muren of vloeren. Voor eigenaren-bewoners blijven de percentages onveranderd. Voor zowel huur- als eigen-woningen blijven de kosten waarover de subsidie wordt berekend overigens gehandhaafd op 5.000 gulden per woning. Voor een huurwoning kan de subsidie maximaal 1500 gulden bedragen en voor een eigen woning niet meer dan 1250 gulden.

Maart 1992

-De voorgenomen bouw van het nieuwe hoofdkantoor voor de spaarbank VSB, onderdeel van verzekeraar AMEV in de wijk Rijnsweerd in Utrecht en pal naast het hoofdkantoor van AMEV gaat door. Bezwaren van de ondernemingsraad zijn weggenomen. Het complex krijgt 40.000 m2 bruto kantoorvloeroppervlakte (20.000 m2 netto). De investering wordt op omstreeks 150 miljoen gulden geschat. Het gebouw zal ook huisvesting bieden aan het Nederlandse hoofdkantoor van Fortis, de overkoepelende maatschappij van de gefuseerde Amev/VSB groep en de Belgische verzekeraar AG.

-De FGH Bank gaat het vorig jaar opgeleverde Dorinthotel aan de Sloterweg in Badhoevedorp in het openbaar verkopen. Ontwikkelaar Erel die het hotel dat 200 kamers telde vorig jaar voor 28 miljoen gulden aan de Zweedse Florinen wilde verkopen is daar, wegens faillissement van de Zweedse onderneming, niet in geslaagd. Dorinth heeft een 20-jarig huurcontract afgesloten waarbij de huur deels afhankelijk is van het exploitatieresultaat van het hotel.

-In Naaldwijk is bij de Bloemen Veiling Holland  het kantoorgebouw Fleurcenter, een tradecenter op het gebied van bloemen, planten enz. geopend. Het is 11.000 m2 bruto groot en de investering bedroeg 33 miljoen gulden. Huurprijzen lopen op tot 275 gulden per m2. BVH, behalve in Naaldwijk ook gevestigd in Bleiswijk, heeft sinds 1966 in totaal 460.000 m2 veilingruimten, kantoren en koelruimten en dergelijke gerealiseerd voor een totaalbedrag van 800 miljoen gulden. Er is nog een terreincapaciteit van 23 ha beschikbaar die men vanaf volgend jaar fasegewijs wil ontwikkelen.

-Hoewel daarover geen enkele mededeling is gedaan, lijkt het niet tot overeenstemming kunnen komen over de juiste ruilverhouding, de hoofdreden voor het afspringen van de besprekingen tussen de vastgoedfondsen VIB en Wereldhave over een mogelijk samengaan. In een uiterst beknopt gezamenlijk persbericht laten beoogde partners weten tot de conclusie te zijn gekomen, dat een samenwerking op dit moment niet in het belang is van de betrokken ondernemingen en hun aandeelhouders VIB heeft momenteel een beurswaarde van 1,45 miljard gulden en Wereldhave van 1,30 miljard gulden; tesamen dus 2,75 miljard gulden. Zij zijn de nummer twee en drie in grootte van de Nederlandse beursgenoteerde onroerend goed fondsen. Nummer één staat de ruim tweeënhalve keer zo grote Rodamco met een beurswaarde van 6,5 miljard gulden.

Warenhuizen zijn wereldwijd , de ene meer dan de andere, in nood; dat geldt ook voor Nederland. Hiervoor waarschuwt Vastgoedmarkt-columnist prof.dr.L.Bak in zijn maandelijkse bijdrage. Weliswaar heeft Bijenkorf zich door upgrading opnieuw kunnen positioneren maar Vroom en Dreesmann en Hema verkeren in een herstructureringsproces, waarbij Hema overigens wèl winstgevend is maar V&D zeker niet. Grote concurrentie in Nederland bestaat buiten de grote steden voor zowel Bijenkorf als deels V&D van de talrijke overdekte winkelcentra; in Frankrijk, Engeland en Duitsland is er veel minder van dergelijke centra sprake.

Maart 2002

-Vastgoed was de best renderende beleggingsasset in 2001. Uit een studie van de ROZ/IPD Vastgoedindex blijkt dat het totaalrendement op het in de index opgenomen onroerend goed 11,4 procent bedroeg waarvan 6,3 procent voor de huurinkomsten en 5,1 procent voor  waardegroei. Het totaalrendement op woningen bedroeg 12,3 procent, op kantoren 11,7 procent, op bedrijfsruimten 10,5 procent en op winkels 9,6 procent. Voor aandelen kwam het totaalrendement in 2001 uit op 19,2 procent negatief en voor obligaties op 5,4 procent positief. Het rendement op onroerend goed kwam voor het zevende achtereenvolgende jaar boven de 10 procent uit en gemiddeld in die jaren op 13,1 procent. Bedacht moet wel worden dat in de index vooral kwalitatief hoogwaardig vastgoed is opgenomen; namelijk vooral het bezit van institutionele beleggers.

-Woningbelegger Vesteda gaat een 28 verdiepingen tellende woontoren realiseren in het herontwikkelingsgebied Smalle Haven aan de Vestdijk in het centrum van Eindhoven. Daarvoor is een overeenkomst gesloten met Van Straten Vastgoed. Architect en stedenbouwkundige voor het gebied is Jo Coenen & Co. Er komen 42 appartementen, twee per laag , van bruto 160 m2 twee penthouses van 220 m2 en op de onderste vijf lagen komen 1150 m2 kantoren. De geraamde stichtingskosten bedragen 19,3 miljoen euro. In Amsterdam is een principe-overeenkomst met de gemeente gesloten waarbij Vesteda op verschillende locaties in totaal 2500 huurwoningen in het middensegment wil bouwen (huren tussen de 545 euro en 1135 euro per maand bij een gemiddelde woonoppervlakte van 100 m2).

-Nog voor de zomer van dit jaar begint de bouw van tuincentrum Gardenz aan de Urmonderbaan on Urmond in Limburg. Het is een project van Stienstra en 3W Vastgoed samen met TCN Projects. Op een terrein van drie hectare worden 25.000 m2 hallen gebouwd naast de Intratuinvestiging. De investering wordt op dertig miljoen euro geraamd. Inmiddels is 45 procent van de ruimten verhuurd.

-De Duitse Deka Immobilien Investments heeft voor tien miljoen euro van ontwikkelaar Mainland het distributiecentrum van Nikon Europe gekocht op het Airport Business Park Schiphol Lijnden. Het gaat op 5.000 m2 magazijn/kantoorruimte plus zestig parkeerplaatsen. Schoeman Bedrijfshuisvesting adviseerde verkoper.

-Voor omgerekend 270 miljoen euro neemt de Van Herk Groep de vooral in vastgoed beleggende Nagron Nationaal Grondbezit over. Van Herk biedt 36 euro per aandeel, een premie van 25 procent ten opzichte van de beurskoers in het afgelopen halfjaar. Nagron heeft een vastgoedportefeuille met een waarde per ultimo 2000 van bijna 350 miljoen euro, voor negentig procent bestaande uit woningen. Overigens had Van Herk, die al een gemengde onroerend goed portefeuille van 650 miljoen euro bezit, al een belang van 21,5 procent in de nu geheel over te nemen maatschappij.

Maart 2012

-Philips staat op het punt de High Tech Campus in Eindhoven te verkopen aan de Chalet Groep een vastgoedbeleggingsmaatschappij van investeerder Marcel Boekhoorn. Er wordt gewag gemaakt van een mogelijke opbrengst van 425 miljoen euro. Als de partijen een akkoord bereiken wordt het de grootste vastgoedtransactie van Nederland sinds de val van de bank Lehman Brothers in 2008. Eerder werden bedragen van vijfhonderd miljoen euro genoemd terwijl de oorspronkelijke investering -waarop inmiddels flink zou zijn afgeschreven- aanzienlijk hoger lag. De High Tech Campus, gelegen naast het Natlab van Philips omvat 103 hectare grond, waarop gevestigd 185.000 m2 kantoren, 150.000 m2 ontwikkelingsfaciliteiten en 45.000 m2 onderzoekcentra. De Campus is een goedmaker door Philips voor de verhuizing van het hoofdkantoor van Eindhoven naar Amsterdam. JLL adviseert Philips.

-Het American Hotel aan de Leidsekade 97 in Amsterdam is voor 58,5 miljoen euro verkocht aan de Duitse belegger Deka. Verkoper is Hampshire Hospitality die het hotel met 175 kamers en restaurant- en vergaderruimten voor 25 jaar terug huurt. Enkele jaren geleden kocht Hampshire het hotel voor 37 miljoen euro maar er zijn verbouwingen gedaan. Savills adviseerde koper en JLL verkoper.

-ING heeft zijn belang van 77 procent in het winkelcentrum Zlote Tarasy in de Poolse hoofdstad Warschau voor ongeveer 475 miljoen euro verkocht aan Unibail-Rodamco. De overige 23 procent is in handen van de gemeente. Het beheer, dat Unibail niet zelf mag doen volgens het contract, is in handen van Axa Real Estate en CBRE Property Fund Central Europe. Zlote Tarasy omvat 66.000 m2 retail, 47.000 m2 kantoren en 1600 parkeerplaatsen.

Ahold heeft voor 350 miljoen euro internetwinkel Bol.com gekocht van Cyrte Investments en NPM Capital. Deze combinatie kocht de onderneming in 2009 voor 200 miljoen euro van oprichter Bertelsmann (Duitsland). De omzet van Bol.com bedroeg in 2011 ruim 350 miljoen euro.

-De Belgische logistieke belegger WDP, Warehouse De Pouw, heeft voor 105 miljoen euro de Lake Side Portfolio van Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel gekocht. Het gaat om acht objecten in Roosendaal, Oss, Veghel, Helmond, Nieuwegein, Zwolle en Beek (Maastricht Airport) met een totale oppervlakte van 150.000 m2. Het bruto-aanvangsrendement komt uit op 7,8 procent.

Reageer op dit artikel