nieuws

‘Taxateur heeft onvoldoende kennis duurzaamheid’

Beleggingen

Het overgrote deel van de taxateurs heeft onvoldoende bagage om duurzaamheid mee te wegen bij een waardebepaling.

‘Taxateur heeft onvoldoende kennis duurzaamheid’

Dat betoogde Marcel de Boer tijdens de VGME Vastgoedsociëteit op 7 maart in Den Haag. De Boer is taxateur, managing director van Troostwijk Group en bestuurslid van Rics (Royal Institution of Chartered Surveyors) en geeft les in zijn vakgebied. ‘Van de zevenhonderd taxateurs die ik heb gezien, beschikken twintig of dertig over de vaardigheden om de invloed van duurzaamheid op de waarde van een pand te bepalen’, aldus De Boer.

Veel houvast is er ook niet voor de weging van de invloed van duurzaamheid op de waarde van een gebouw, bleek uit de presentatie van De Boer. Er is gebrek aan empirische validatie en geschikte vergelijkbare verkoopinformatie. Voor de bepaling van bijvoorbeeld de bijdrage van een gebouw aan de reputatie van een gebruiker moet een taxatieprofessional terugvallen op een kwalitatief oordeel.

Duidelijk is dat gebruikers en beleggers meer over hebben voor een gebouw met een hoge energieprestatie. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter bedraagt 200 euro per vierkante meter voor een gebouw met label A tegen 125 euro voor label F. Het gemiddelde bruto aanvangsrendement loopt uiteen van ongeveer 6,8 procent bij label A tot 8,2 procent bij label G.

Maar gebouwen met hoge energielabels zijn door de bank genomen ook aanzienlijk jonger. Het gemiddelde gebouw met label A is ongeveer vier jaar oud, voor F is dat ongeveer 26 jaar en en voor G ongeveer 37 jaar.

Reageer op dit artikel