nieuws

Primevest Capital Partners stapt in lantaarnpalen

Beleggingen

Primevest Capital Partners stapt in lantaarnpalen
Bart Pierik

Primevest Capital Partners is met een aantal gemeenten in gesprek over de overname van het lantaarnpalenareaal.

Primevest verwacht veel van zijn ‘Smart City-initiatief’, dat zich richt op de verduurzaming en ‘verslimming’ van lantaarnpalen. Het gaat om een nieuwe niche-belegging waaraan Primevest sinds 2017 werkt. Het richt zich op de verduurzaming van de gemeentelijke netwerken voor het verlichten van de openbare ruimte – lantaarnpalen dus.

Het ‘smart city’-aspect dat Primevest ziet, is dat lantaarnpalen 5G-signalen kunnen verspreiden én ideale plekken zijn voor de bevestiging van bewakingscamera’s, laadpunten voor elektrische voertuigen en sensoren die van alles meten in het kader van de Omgevingswet. ‘Waar 4G elke acht kilometer een opstelpunt voor een antenne nodig heeft, is dat door de hogere frequentie met 5G om de achthonderd meter. Dan komen lantarenpalen in beeld’, zegt cfo Walter Kuppens.

Slimme financiering

Een extra troef in handen van Primevest is de innovatieve financiering bij BNG Bank die het voor zijn Smart City initiatief heeft geregeld. Door de structuur van de lening hoeft de bank door het lage risico geen extra financiële buffer – solvency in vaktermen – aan te houden. De kosten van de lening zijn daardoor erg laag. ‘Die gunstige voorwaarden zetten wij één-op-één door naar de gemeenten.’

Primevest belegt in lantaarnpalen

Primevest belegt in lantaarnpalen

Duurzame lantaarnpalen

‘We krijgen er dus 355 klanten bij’, zegt ceo Bart Pierik lachend, die zo overtuigd is van zijn nieuwe initiatief dat hij er voor het gemak van uitgaat dat alle Nederlandse gemeenten zullen kiezen voor dit product. ‘De bewustwording dat lantaarnpalen een rol spelen in de energietransitie is in volle gang.’

Reageer op dit artikel