nieuws

Mipim 2019 in opperbeste stemming verlopen

Beleggingen

Onder een vriendelijke lentezonnetje is de 30ste editie van de Mipim in Cannes in opperbeste stemming verlopen. Dankzij een superlage rente is het vastgoedfeestje voor de zoveelste keer geprolongeerd.

Mipim 2019 in opperbeste stemming verlopen

Al het gepraat over de risico’s van de (uitgestelde) brexit, handelsoorlogen, geopolitieke spanningen, en uiteraard de gevaren van een laatcyclische vastgoedmarkt, kon de goede sfeer niet stuk in Cannes. Met dank uiteraard aan de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente al heel lang (veel te) laag houdt om de lieve vrede binnen de eurozone te bewaren.

Of het bezoekersrecord is gebroken, is  nog niet duidelijk. Maar druk was het zeker in het Palais des Festivals. De beursorganisator verwachtte 26.000 bezoekers. Thema van de 30ste editie was  ‘Engaging the Future’, oftewel hoe bereiden we ons voor op de komende 30 jaar?

Tijdens de finale van de Mipim Startup Competitie kwam het Tjechische bedrijf Spaceti als overtuigende winnaar uit de bus. Het bedrijf van Aakashi Ravi integreert in zijn systeem voor het managen van smart buildings sensoren, data-analyse en een app voor efficiënt beheer en tal van functies voor gebouwgebruikers.

Nederland was ook dit jaar flink van de partij in Cannes met als belangrijkste aandachtstrekker, de stand van Holland Metropole. Dat is een samenwerkingsverband van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven en een aantal toonaangevende projectontwikkelaars en beleggers zoals  Bouwinvest, BPD, AM, MRP Development, Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Heijmans en MRP Development.

Laatcyclische markt

Internationaal vastgadviseur Cushman en Wakefield publiceerde tijdens de Mipim zijn Global Investment Atlas 2019, waarin een nieuw recordjaar wordt voorspeld. In 2018 bereikte het investeringsvolume al een duizelingwekkende hoogte van 1,75 biljoen dollar, vier procent méér dan in 2017.

AXA IM-Real Assets, met 82 miljard euro onder beheer Europa’s grootste vastgoedvermogensbeheerder, dekt zich tegen de risico’s van een laatcyclische markt in door meer te investeren in alternatieve vastgoedsectoren, zo bleek.  Voorbeelden zijn logistiek, studentenhuisvesting, gezondheidszorg en hotels, want die zijn minder gevoelig voor economische cycli. Hiertoe is een team geformeerd onder leiding van Amal del Monaco. ‘Inmiddels bestaat elf procent van de portefeuille uit alternatieve sectoren en dat zal de komende jaren verder verhoogd worden naar vijftien procent’, vertelde Del Monaco aan Vastgoedmarkt in Cannes. ‘Het gaat om een relatieve verzwaring. We kijken ook nog steeds wel naar traditionele segmenten zoals woningen en kantoren, maar zijn uiterst terughoudend over winkelvastgoed omdat we in dat segment waardedalingen voorzien.’ Volgens Del Monaco kent de huidige lange periode van extreem lage rente eigenlijk geen precedent in de geschiedenis, waardoor het buitengewoon moeilijk is toekomstvoorspellingen te doen. ‘We verkeren in totaal onbekend gebied.’

Geen huurgroei

Logistiek blijft een van de meest populaire vastgoedsectoren, dankzij e-commerce. Joost Uwents, ceo van WDP, de marktleider in logistiek vastgoed in de Benelux, gelooft voorlopig niet in huurgroei in de Benelux, zei hij in Cannes tegen Vastgoedmarkt. ‘Zolang ik werkzaam ben in de logistiek wordt daarvoor al gepraat. Ik vrees dat het een illusie is, misschien hier en daar in een enkel gebied. Zelfs in een logistieke hotspot als Venlo liggen de huren nog altijd lager dan tien jaar geleden. Toen was het 50 euro per vierkante meter, nu is dat 45 euro.

Volgens de topman is de verklaring voor het gebrek aan huurgroei in zijn sector vrij simpel. ‘Bedrijventereinen kunnen in principe redelijk gemakkelijk worden uitgebreid of nieuw worden ontwikkeld als er vraag is. Je kunt het niet vergelijken met bijvoorbeeld hoofdwinkelstraten zoals de Kalverstraat. Daar is er maar één van.’

Klimaatramp

Enige dissonant was Ban Ki-moon. De voormalige secretaris-generaal van de VN waarschuwde in zijn indrukwekkende keynote speech tijdens de eerste dag voor ‘een alles vernietigende klimaatramp’. Vervolgens ging iedereen weer over tot de orde van de dag.

Reageer op dit artikel