nieuws

‘Leenstelsel en verduurzaming gaan huizenprijs drukken’

Beleggingen

Volgens hypotheekwinkel De Hypotheekshop komen de huizenprijzen op de langere termijn, behalve door een eventuele stijging van de rente, extra onder druk te staan door de kosten van verduurzaming en studieschulden. 

‘Leenstelsel en verduurzaming gaan huizenprijs drukken’

De Hypotheekshop, onderdeel van CMIS Group, wijst er op dat ruim vijf miljoen woningen in Nederland matig tot slecht zijn geïsoleerd. ‘De huiseigenaren (en woningbouwcorporaties) staan voor flinke kosten, waarbij het relatief gezien vaker goedkopere woningen en lagere inkomensgroepen betreft. De vraag is hoe deze isolatiemaatregelen kunnen worden betaald en of tijdelijke erfpacht en gebouwgebonden financiering daaraan kunnen bijdragen. Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) benadrukte vorige week dat de gerealiseerde energiebesparing het uitgangspunt dient te zijn bij leennormen voor financieringen van woningverduurzaming. De komende jaren zullen woningen minder aantrekkelijk worden als er sprake is van een minder goed energielabel. Maar dat zal eveneens het geval zijn bij huizen waarop een tijdelijke erfpacht of een gebouwgebonden financiering rust.’

Invoering leenstelsel

Ook wijst De Hypotheekshop op de gevolgen van de invoering van het nieuwe leenstelsel voor studenten in september 2015. De hypotheekwinkel verwacht over vijf tot acht jaar de gevolgen voor de woningmarkt doordat oud-studenten dan worden geconfronteerd met een hogere studieschuld als ze een huis willen kopen, wat de leencapaciteit voor koopwoningen beperkt. ‘Dat betekent dat veel starters – vaak stellen – tegen die tijd zo’n 50.000 euro inleveren op wat ze kunnen betalen. Ook zal de leeftijd waarop voor het eerst een woning wordt gekocht (verder) stijgen. Dat zal niet alleen de positie van starters raken, maar ook die van de huidige woningeigenaren.’

Reageer op dit artikel