nieuws

Gat van 760.000 euro tussen Het Gooi en Delfzijl

Beleggingen

Wie een nette eengezinswoning wil, kan in Delfzijl prima terecht met een koopbudget van 142.000. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Gat van 760.000 euro tussen Het Gooi en Delfzijl

Het prijsverschil van woningen in gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde verkoopprijs was in 2018 met 760.000 euro nog nooit zo groot. In het Gooise Blaricum werd het meeste betaald voor een bestaande koopwoning, gemiddeld meer dan 900.000 euro.

Duurste gemeente

De afgelopen drie jaar had Bloemendaal de hoogste gemiddelde verkoopprijzen, terwijl Wassenaar in 2014 nog de duurste gemeente was. Naast Blaricum werd ook in Laren (NH), Bloemendaal, Wassenaar, Heemstede en Rozendaal (Gld) gemiddeld meer dan een half miljoen euro betaald voor een koopwoning. Wie naar een koopje zoekt kan het beste terecht in het Noorden van het land. Van de tien gemeenten met de goedkoopste woningen liggen er vijf in Groningen, een in Friesland, een in Noord-Holland (Den Helder) en drie in Limburg (Kerkrade, Heerlen en Brunssum).

Randen van Nederland

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is in 2018 toegenomen tot ruim 287.000 euro. In tachtig procent van de gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning tussen 211.000 en 372.000 euro. In tien procent van de gemeenten was de gemiddelde huizenprijs lager dan 211.000 euro. In de Randstad en in de provincie Noord-Brabant is de gemiddelde prijs voor een koopwoning in de meeste gevallen hoger dan aan de randen van Nederland. Goedkopere gemeenten zijn vooral te vinden in Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland.

Reageer op dit artikel