nieuws

Duitsers vingen 6,5 miljoen euro voor Round Hill-panden

Beleggingen

Duitsers vingen 6,5 miljoen euro voor Round Hill-panden
Overschiestraat 182 en 188, Amsterdam

De Duitse eigenaar van de onlangs door Round Hill gekochte panden aan de Amsterdamse Overschiestraat heeft 6,5 miljoen euro ontvangen voor de juridische eigendom, zo blijkt uit de akte van levering.

Belegger Round Hill Capital en vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter kochten eind februari 2019 voor 14,025 miljoen euro twee kantoor- en bedrijfsgebouwen aan de Overschiestraat 182 en 188 in Amsterdam gekocht voor woningbouw. Verkoper was het Amerikaanse Fortress Investment Group.

Deze verkoper beschikte aanvankelijk echter alleen over de economische eigendom, in bezit gekregen door het overnemen van leningen. De juridische eigendom was nog in bezit bij de oorspronkelijke eigenaar, Hanseatische Immobilienfonds Holland XVIII Verwaltungsgesellschaf. Om de panden aan Round Hill te kunnen leveren moesten eerst juridische en economische eigendom weer in één hand komen. Dat gebeurde met een betaling van 6,5 miljoen euro.

ACB-constructie

In deze transactie werd gebruikgemaakt van een zogeheten ACB-constructie, een variant op de in het vastgoed bekende ABC-constructie. Eerst leverde Fortress het vastgoed aan Round Hill, met in de leveringsakte een clausule dat partijen zijn overeengekomen dat de panden weliswaar worden geleverd, maar dat de verkoper de objecten pas verwerft nadat de leveringsakte is getekend. Door deze constructie is de voorgaande verkrijging niet eenvoudig te achterhalen. De entiteit op de Kaaiman-eilanden die verkocht, was door Fortress van de passende naam Rook Ltd. voorzien.

De transactie lijkt sterk op de eerdere aankoop van Round Hill en Boelens de Gruyter van het iets noordelijker langs de A10 gelegen kantoorpand Ringpark. Daarbij leverde een Duitse belegger (toen: Hanseatische Immobilienfonds Holland XIII Verwaltungsgesellschaf) eerst de juridische eigendom aan een vehikel van verkoper Fortress Investment Group op de Kaaiman-eilanden (toen: Ringpark Ltd.), die het vastgoed inclusief de economische eigendom nog dezelfde dag doorleverde aan het beleggingsvehikel van Round Hill in Luxemburg. Het vastgoed vermeerderde in prijs van 28,5 miljoen euro naar 70 miljoen euro.

Update 2.4.2019: In een eerdere versie werd in de laatste zin van dit artikel gesproken van ‘waarde’, in plaats van het bedoelde ‘prijs’. Gelukkig werd de auteur hierop opmerkzaam gemaakt door een oplettende lezer (taxateur).

Reageer op dit artikel