nieuws

Buck: groeiende gebruikersvraag naar logistieke ruimte

Beleggingen

De gebruikersvraag naar opslagruimte en distributiecentra groeit de komende drie jaar verder in Europa. Dat stelt Buck Consultants International in een rapport over de internationale logistieke vastgoedmarkt dat is gepubliceerd tijdens de Mipim in Cannes.

Buck: groeiende gebruikersvraag naar logistieke ruimte

Factoren die de vraag stuwen zijn vooral e-commerce , maar ook de, zij het bescheiden economische groei. Het betekent volgens de rapporteurs dat huurders minder te kiezen hebben en de leegstand verder afneemt. Bovendien worstelen de zogenoemde logistieke hotspots in toenemende mate met gebrek aan aanbod van nieuwe logistieke parken.

Helemaal zonnig zijn de vooruitzichten niet. ‘De beschikbaarheid van arbeidskrachten wordt steeds belangrijker als selectiecriterium waarop productiebedrijven, e-commerceplatforms en logistieke dienstverleners hun locatiekeuze baseren voor logistieke centra’, stelt topman René Buck. ‘Ons nieuwe Regional Labor Market Assessment Tool geeft gedetailleerd inzicht hoe de arbeidsmarkt in een bepaalde regio in elkaar steekt.’

Grootste wolk op de korte termijn is de brexit. Verder verwacht Buck op de middellange termijn – in een tijdsbestek van vijf tot tien jaar – donderkoppen aan de lucht. Dat zijn de belemmeringen die de grote handelsblokken opwerpen. ‘Op termijn kan dat de logistieke vastgoedsector echt hard gaan raken’, waarschuwt Buck.

Al drie jaar recordhoogten

De investeringen in logistiek vastgoed hebben de afgelopen drie jaar recordhoogten bereikt. Dat komt vooral doordat dergelijke investeringen beleggers gemiddeld zo’n zes procent rendement opleveren, terwijl dat bij winkelvastgoed en kantoren tussen van vier en vijf procent ligt.

Buck Consultants International verwacht door de bank genomen dat de huurprijzen in de logistieke sector zullen gaan stijgen en de aanvangsrendementen verder naar beneden gaan. Maar dat kan per regio behoorlijk uiteenlopen en is afhankelijk van huurniveaus, aanvangsrendementen, het aanbod en de regionale arbeidsmarkt. ‘De verschillen zijn nog altijd groot tussen de regio’s en ik verwacht niet dat die zullen verdwijnen’, aldus Buck. Volgens hem wordt het belang van logistiek alleen maar groter in het bedrijfsleven door de veeleisende consument, maar kunnen de gekozen oplossingen sterk verschillen per sector.

Reageer op dit artikel